Kritike i pohvale na račun Brijuna

Na otok stiže i treći izletnički vlak pa će izletnika biti još više (Saša MILJEVIĆ)
Na otok stiže i treći izletnički vlak pa će izletnika biti još više (Saša MILJEVIĆ)

Već desetak godina u jedini istarski nacionalni park, Brijune, dolazi više od 150 tisuća dnevnih posjetitelja po sezoni. Unatoč trudu osoblja nacionalnog parka, uvijek se nađe neki nezadovoljan gost. Utisci te pohvale ili pokude na račun gotovo svih lokala, restorana, kafića, ustanova i drugih javnih objekata mogu se pronaći i na internetu.

Na jednoj od vodećih komentatorskih stranica, Tripadvisoru, našli smo nekoliko zanimljivih recenzija Brijuna koje se odnose i na tjedni boravak i na jednodnevne izlete.

Talijanski su gosti napisali da se radi o rajskom otoku na kojem se čovjek istinski može odmoriti od urbane vreve i svakodnevice. Gosti iz Engleske navode da je odmor na otoku bio odličan izuzev buke s partyja na kopnu zbog koje nisu mogli spavati. Treći zanimljiv komentar odnosio se na jednodnevni izlet u kojem stoji da Brijuni nisu ništa posebno - puno zelenila, skupa pića, a hrana nije bogznašto. U nekoliko komentara Brijuni su čak uspoređeni s Karibima.

Njemački gosti napisali su pak da ljepši odmor nisu mogli zamisliti: "Šećeš obalom među srnama i paunima, poslužuju te konobari u dugim rukavima i rukavicama…" Ima i komentara koji su ukazivali na to da su hotelske sobe derutne i stare, da poslužuju stari konobari te da se vidi da je komunizam ostavio traga i upropastio otok koji je svojevremeno bio pojam elitnog turizma u Europi.

Pročitali smo i recenziju domaćih turista koji su rekli da program izleta na Brijune nije mijenjan posljednjih 30 godina i da je sve već polako zastarjelo te da osim dviju zebru, tovara, koze i slike Tita, Brijuni nemaju što pokazati.

Branko Lukić, koji je na čelu službe za izletnički turizam Javne ustanove NP-a Brijuni, kaže da se svake godine na otoku izleti nadopunjuju novim sadržajima.

- Na tom mjestu radim već tri desetljeća i koliko me pamćenje služi, ne znam za slučaj da je gost tražio povrat novca jer je bio nezadovoljan. Moram napomenuti da svake godine imamo barem dvije novine u izletničkim aranžmanima. Nedavno smo postavili skulpturu dinosaura u prirodnoj veličini, kao i slona. Napravili smo i novi mediteranski vrt te niz edukativnih programa za školsku djecu. U iduću sezonu planiramo ući s još nekoliko novina kao što je staza za ronjenje zahvaljujući kojoj će organizirane grupe "podvodnjaka" obilaziti određeni dio akvatorija. Stiže nam novi, treći izletnički vlak čime ćemo povećati broj izletnika na otoku, ističe Lukić. (C. B. GALIĆ)

CIJELI TEKST MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter