Kriticari napali kip Ivana Pavla II.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekonvencionalni novi kip pokojnoga pape Ivana Pavla II. kao goleme šuplje figure izazvao je žestoke kritike strucnjaka i vatikanskih novina. Otkrivanje broncane skulpture Oliviera Rainaldija pred središnjim rimskim željeznickim kolodvorom trebalo je zaokružiti proslavu beatifikacije pokojnoga Pape, kojom je došao na korak da bude proglašen svecem.

Kip na stanici Termini prikazuje Papu kako rukom raširenom u dobrodošlicu rastvara halju. No cetiri metra visok kip odmah je izazvao osude i ljutite reakcije novina i likovnih kriticara koji kažu da nije uhvatio bit pokojnoga pape Wojtyle.

"Lice jedva i podsjeca na papu. Sve skupa, rezultat ga nije dostojan", napisao je službeni vatikanski list L'Osservatore Romano i usporedio novi kip sa šatorom ili stražarskom kucicom.

Likovni kriticar Achille Bonito Oliva rekao je za dnevnik La Repubblica da su ga zbunili grubi rubovi skulpture jer ne odražavaju nježnu i brižnu narav Ivana Pavla II. Ali on je i dodao: "S vremenom cemo se na nj naviknuti". Kipar Rainaldi rekao je da mu cilj i nije bio da skulptura bude nalik Ivanu Pavlu II., nego da odrazi njegovu otvorenu narav. Za dnevnik Il Messaggero rekao je da je Papu portretirao po svojem sjecanju.


Podijeli: Facebook Twiter