Kristina Bagarić druga najbolja poslovna tajnica u RH

Kristina Bagarić (S. R. S.)
Kristina Bagarić (S. R. S.)

Sjajno drugo mjesto na Državnom natjecanju učenika iz obrazovnog sektora ekonomija, trgovina i poslovna administracija, u natjecateljskoj disciplini "poslovni tajnik" u Zagrebu osvojila je Kristina Bagarić, učenica trećeg razreda pulske Ekonomske škole, smjer - poslovni tajnik.

Radi se o zadatku u sklopu kojeg je valjalo napraviti narudžbu, ispuniti račun na temelju narudžbe, a potom u programu outlook izraditi bilješku, kontakte i kalendar na osnovu hodograma. Ocjenjivala se i gramatička točnost, a svaki je element posebno vrednovan. Cijeli zadatak nosio je sto bodova, a čak dvadeset mogao je donijeti njegov prvi dio, intersteno, u sklopu kojeg je ocjenjivana daktilografska sposobnost. Inače, zadatak je obuhvaćao znanja iz tri nastavna predmeta - kompjuterska daktilografija, tehnike komuniciranja i tajničko poslovanje.

- Sudjelovanje na državnom natjecanju, omogućio mi je plasman osvojenog drugog mjesta na međužupanijskom natjecanju koje je održano u Rijeci. Za prijavljivanje na natjecanje koje je organizirano za učenike trećih razreda ovog usmjerenja poticao me mentor, profesor tajničkog poslovanja Zoran Orbović, pa smo se tako ove godine prijavile još jedna učenica i ja. Na državnom natjecanju uspjela sam se plasirati na drugo mjesto, s dva boda manje od prvonagrađene, od ukupno šest kandidatkinja iz Zagreba, Slavonskog broda i Dubrovnika, skromno nam je ispričala Kristina.

Valja istaknuti da se radi o najvećem uspjehu Ekonomske škole postignutog od postojanja smjera "poslovni tajnik", dakle u zadnjih 15-ak godina. Zasluge za to, kako nam je ispričala nagrađena učenica, pripadaju upravo mentoru, profesoru Orboviću koji na to potiče i podržava učenike.

Prve tri nagrađene učenice te njihovi mentori nagrađeni su knjigama iz struke, a najbolje učenice "poslovne tajnice" osvojile su i stipendiju za 18-dnevnu ljetnu školu ekonomije i managementa u Zagrebu.

- Bilo je to jako zanimljivo iskustvo, meni osobno zbog toga što od malih nogu volim tipkati, a intenzivno to činim već sedam godina. Kad sam bila mala najviše sam se voljela igrati s tipkovnicom, zamišljajući posao bankarice. Eto, vjerojatno sam zbog toga "dotipkala" i do ovih uspjeha. Nakon srednjoškolskog, voljela bih obrazovanje nastaviti na studiju novinarstva ili engleskog jezika, i to po mogućnosti u inozemstvu. Pohađala sam Osnovnu školu Vidikovac gdje sam stekla odlične temelje, posebno iz predmeta koji mene zanimaju, poput engleskog jezika, rekla nam je odlikašica Kristina.

Po povratku s natjecanja iznenadilo ju je čašćenje u školi, bila je to torta, knjiga za nju i mentora te domjenak za sve nastavnike iz ove struke. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter