Kristian Terzić sinoć napunio jazzy Mimozu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz, za nedjeljnu večer, sjajan odaziv pulskih ljubitelja jazza i mudru odluku kafića Mimoza, večeras su višestruko nagrađivan klavijaturist Kristian Terzić s članovima benda Brankom Sterpinom na trubi i krilnici, Vojkanom Jocićem na sopran i tenor saxofonu, Lukom Veselinovićem na basu i Adrianom Bernobićem na bubnjevima, koncertno predstavili hvaljeni debitantski album sa sedam ingenioznih autorskih instrumentalnih jazz fusion skladbi.

Ova koncertna promocija upriličena je uoči današnjeg odlaska u Ameriku na festival SXSW koji se održava u Austinu u Texsasu, na kojem će ove godine među ostalim nastupiti i Nick Cave & The Bad Seeds, Vampire Weekend, Jovanotti i mnogi drugi.

Debitantski album Kristiana Terzića karakteriziraju instrumentalne autorske jazz-fusion skladbe u aranžmanima autora, izvrsna interakcija glazbenika te njihova virtuoznost u improvizacijama.

Uvodno je izvedena zahtjevna i ne baš lagana "Up & Down" da bi koncert nastavio zaigranijom i vedrijom "Five stars" koja je dočarala uličnu jazzy atmosferu New Yorka 70-ih.  Kako su se koncertno kretali albumom uz "šefa" Terzića, svoju su istrumentalnu senzibilnu kvalitetu pokazali saksofonist Vojkan, Branko na trubi i basist Luka. Bend je svoju zrelu glazbenu homogenost posebno iskazao izvedbama jazz standarda Joea Zawinula "Mercy, mercy" sa vrlo zanimljivim orijentalnim digresijama. To i ne čudi s obzirom da će se vrlo brzo predstaviti američkoj publici. Vlasnica Mimoze Anita u jednom je trenutku okupljenima na šanku kazala: "Ovo je najbolji jazz koji sam ovdje slušala."

Album je zaradio nominacije u sve tri jazz kategorije za prestižnu diskografsku nagradu Porin 2012., a u suštini je to rovinjsko djelo: izdala ga je rovinjska izdavačka kuća Apeiron, sniman je u rovinjskom Studiju L. A. Denisa Budima; Rovinjac Dalibor Talajić autor je naslovne fotografije albuma, a uz njega fotografije je snimila i Rovinjka Tamara Trošt.

- Na ovom albumu naći ćete glazbu koja je istinita, iskrena.. naći ćete slobodu koja je dokaz znanja, rekao je  Massimo Savić  za debi  rovinjskog pijanistu i skladatelja. Inače, Terzić je novi album promovirao prije godinu dana pred svojom matičnom, održavši dobar koncert u ispunjenom rovinjskom kazalištu "Antonio Gandusio"., a gdje, je, zanimljivo, kao osmogodišnjak imao prvi nastup s blok flautom kao polaznik drugog razreda osnovne glazbene škole, da bi 1997. u istom prostoru održao svoj prvi ozbiljan koncert.

Kristian Terzić rođen je 1979. u Puli, živi u Rovinju. Jazz otkriva u svojoj 15-oj godini, a od svoje 16. godine počinje se profesionalno baviti glazbom. 1997. zajedno sa nekolicinom prijatelja glazbenika osniva autorski jazz-fusion sastav Combinate, s kojim kroz godine nastupa na više snimanja HRT-ove emisije "Vrijeme je za Jazz " te na raznim jazz festivalima diljem Hrvatske i inozemstva (Hrvatski Jazz Sabor-Zagreb, Sarajevo Jazz Festival, Jazz Spring Festival Osijek, R.m.f., Priština Jazz Festival, Off Blues & Jazz Festival – Šibenik, Spring Jazz Festival Rovinj, Valamar Jazz Festival, Pečuh Jazz Festival...). 2011. nastupaju na Avantgard Jazz Festivalu kao predgrupa Chick Corea-i & Return To Forever IV.

Već drugu godinu za redom radi kao voditelj Valamar Jazz After banda (na sessionima svira sa Mauriceom Brownom, Nilsom Landgrenom, Claudiom Acuna...)

Paralelno djeluje kao studijski i live glazbenik te surađuje s raznim domaćim pop/rock/etno izvođačima (Gibonni, Massimo Savić, Nina Badrić, Divas, Tereza Kesovija, Soul Fingers, Boris Novković, Tony Cetinski, Nola, Davor Terzić, Porin Band, Jadranka Stojaković, Rade Šerbedžija & Miroslav Tadić...).

Na Gibonnijevom albumu "Unca Fibre" svira sa Manu Katcheom i Tony Levinom te na istoimenoj turneji 2006. nastupa sa Tommy Emanuelom, Vlatkom Stefanovskim, Mayom Azucenom.

Kao član kućnog sastava Džuboks bend, nastupa na televizijskoj emisiji "5 minuta slave" (Nova TV 2003./04.) pod vodstvom glumca Branka Đurića - Đure. Nastupa 2010. na Bliskom Istoku, na ceremoniji otvaranja i zatvaranja "2nd Asian Beach Games" - Muscat (Oman), kao član orkestra pod vodstvom dirigenta Alana Bjelinskog.

Na području jazz glazbe surađuje sa Marko Ramljak Band-om, gostuje na albumu prvijencu sastava Labyrinth, sa kojima surađuje i na projektu "Respect - Tribute To Damir Dičić", također sa šibenskim gitaristom Ninom Nimcem radi na albumu "Dalmojazz" stalni je član sastava Hologram, s kojim 2011. izdaje istoimeni album prvijenac. Surađuje sa Tamarom Obrovac, nastupa sa sastavom "Combinate" i sa svojim Triom/Sextet-om. Godine 2011. izlazi prvi samostalni autorski jazz-fusion album pod nazivom "Kristian Terzić" za izdavačku kuću Apeiron Records na kojem gostuju mnogi domaći talentirani jazz glazbenici. Višestruki je dobitnik stručne nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najinstrumentalistu godine u kategoriji Zabavna, Pop-Rock i Urbana glazba - Klavijature (2006./2008./2010.). (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter