Kringa: Ladonja odlučila posjeći ladonju

Stara ladonja u centru Kringe (A. DAGOSTIN)
Stara ladonja u centru Kringe (A. DAGOSTIN)

Stara ladonja na mjesnom trgu u Kringi uklonit će se zbog bolesti odnosno gnjilosti, odgovorio je tinjanski načelnik Mladen Rajko vijećnici Mirjani Fabris (IDS) na pitanje zašto će se sjeći stablo koje predstavlja "simbol Kringe" i na fotografijama je mjesta unatrag stotinu godina.

- Na sastanku mještana svi su se složili da ju je potrebno ukloniti, kazao je načelnik Rajko, inače iz redova Ladonje, dok je Fabris ustvrdila da nije stablo toliko bolesno koliko im smeta za promet te da je o tome trebalo pitati sve mještane Kringe, a ne samo stanare mjesnog trga. Kad bi bolest bila motiv, dodala je, onda bi se na istom mjestu trebala posaditi nova sadnica. Rajko je potvrdio da neće saditi novu ladonju na tom mjestu, ali će ih zato tri smjestiti u nedaleki Park Bože Milanovića.

Vijećnici su pak amenovali zatrpavanje lokve Sv. Martina građevinskim materijalom i zemljom, što su zbog stalnih problema s kukcima peticijom zatražili mještani zaselaka Kučići i Hrvatini.

Podržali su i prodaju općinskog udjela (5/49 odnosno oko deset posto) u katastarskoj čestici 2714/3 u porečkom naselju Špadići, u neposrednoj okolici pazinskog dječjeg odmarališta.

Vrijednost zemljišta procijenjena je na 287 tisuća kuna, a u planu je da ga otkupi Grad Pazin, kojem Općina Tinjan, po riječima načelnika Rajka, duguje 200-tinjak tisuća kuna za vatrogastvo. Tako bi se akumulirani dug "prebio" prodajom općinskog zemljišta.

Odlučeno je da se osobama koje su po rođenju prebivale na području općine u razdoblju od najmanje deset godina te onima koji u zadnjih deset godina imaju prijavljeno prebivalište na području općine dopusti popust pri kupnji grobnog mjesta jednak domicilnom stanovništvu, dakle dvaput jeftinije od pune cijene. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter