Kriminalci u Istri napravili štetu od 182 mil. kn

Načelnik PU istarske Dragutin Cestar (Manuel ANGELINI)
Načelnik PU istarske Dragutin Cestar (Manuel ANGELINI)

Ukupno 204 milijuna kuna iznosi materijalna šteta nastala 2014. godine u Istri počinjenjem kaznenih djela, prometnim nesrećama i požarima. Podatak je to s današnje konferencije za novinare u Policijskoj upravi istarskoj koju je održao načelnik uprave Dragutin Cestar govoreći o stanju sigurnosti u Istri u protekloj godini. Od navedenih 204 milijuna čak 181.807,643 kune iznosi šteta nanesena raznim oblicima kriminaliteta, pri čemu je 37.298,137 kuna štete prouzročeno krađama, teškim krađama i razbojništvima, odnosno kaznenim djelima imovinskog karaktera. U prometnim nesrećama pričinjena je šteta od 18 milijuna dok su požari prouzročili štetu od 3.820,000 kuna.

Manje teških krađa, krađa i pljački

- Analiza sigurnosno - relevantnih pokazatelja upućuje na zaključak da je lani u Istri održano povoljno stanje sigurnosti budući da tijekom godine nisu zabilježeni događaji koji bi u većoj mjeri ugrozili sigurnost građana i imovine. Sigurnosno stanje u Istri lani je obilježeno padom kriminaliteta za 12,6 posto, smanjenjem broja prekršaja protiv javnog reda i mira za 13 posto, smanjenjem broja požara za 35 posto te smanjenjem broja prometnih nesreća za četiri posto. No, istovremeno je, nažalost, povećan broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama za 26, 6 posto. Naime u 2013. godini u prometu je poginulo petnaest, a lani devetnaest osoba, pojasnio je Cestar.

U prošloj je godini evidentirano 4.553 kaznenih djela, a razriješeno ih je 51 posto. Najviše je bilo kaznenih djela iz domene takozvanog općeg kriminaliteta (83 posto), odnosno teških krađa i krađa.

- No u odnosu na 2013. godinu broj teških krađa manji je za 27 posto, dok je broj krađa smanjen za 21 posto, ističe Cestar dodajući da su posebno dobri rezultati ostvareni po pitanju prevencije i rješavanja razbojništava pa je tako tijekom prošle godine evidentirano 41 razbojništvo, odnosno čak 43 posto manje nego 2013. godine. Policija je lani razriješila 71 posto razbojništava.

Lani je evidentirano samo jedno teško ubojstvo čiji je počinitelj i pronađen, a nažalost u ovu je godinu istarska policija ušla i s dva nerazriješena ubojstva u Puli - ono Radmile Marković (78) iz 2011. i Koviljke Radosavljević (72) iz  2013. Godine.

Otkriveno više maloljetničkog kriminala

Činjenicu da su maloljetni počinitelji lani počinili 167 kaznenih djela što je 30 posto više nego godinu ranije, kao i podatak da je u oblasti kazneno - pravne zaštite djece i maloljetnika zabilježeno 419 kaznenih djela, odnosno 71 posto više nego u 2013. godini načelnik Cestar pojasnio je uspješnijim radom u tom segmentu policijskog posla. Lani je evidentirano i 8 posto više kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta te 24 posto više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.

Prošle je godine na području PU istarske evidentirano 919 prekršaja protiv javnog reda i mira, 13 posto manje nego godinu ranije a većina tih prekršaja počinjena je svađom ili vikanjem na javnom mjestu, tučnjavom ili drskim ponašanjem, držanjem životinjabez nadzora ili pak omalovažavanjem ili vrijeđanjem policijskih službenika. Što se tiče prekršaja iz drugih zakona, njih je evidentirano 5621, odnosno 6 posto više u odnosu na prethpdnu godinu.

Cijele prošle godine dogodilo se 1.869 prometnih nesreća što je 4 posto manje nego 2013. a smanjenje je vidljivo i u broju ozlijeđenih osoba. Tako je lani teško ozlijeđeno deset posto manje ljudi, dok je lakše ozlijeđeno tri posto manje sudionika u prometu nego preklani. No broj smrtno stradalih je veći za 26,6 posto jer je 2014. poginulo devetnaest, a 2013. petnaest osoba.

- No, ako se ima u vidu cilj iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama iz 2010. godine da se broj poginulih svake godine smanjuje za pet posto, onda smo mi u Istri taj cilj i postigli, ustvrdio je Cestar pojasnivši da je 2010. godine u Istri poginulo čak 27 osoba. U odnosnu na 2010. broj poginulih u Istri smanjen je za 20 posto pa je stanje sigurnosti cestovnog prometa Cestar ocijenio zadovoljavajućim. Najčešći uzroci nesreća s poginulima su brzina i alkohol pa u narednom razdoblju treba težiti smanjenju udjela alkohola u ukupnom broju prometnih nesreća, naglasio je načelnik PU istarske Dragutin Cestar. (Marica KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter