Kriminal u prosincu porastao 40 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prosincu prošle godine u Istri je stopa kriminaliteta porasla 40 posto u odnosu na prosinac 2009. godine, prema policijskom izvješcu. Naime, prošle godine je evidentirano ukupno 565 kaznenih djela, u prosjeku 18 dnevno, dok ih je godinu ranije bilo 403, odnosno prosjecno 13 dnevno.

Što je uzrok takvom porastu kaznenih djela u posljednjem mjesecu godine i na koji je nacin policija reagirala, pokušali smo saznati od Valtera Opašica iz sektora za analitiku i odnose s javnošcu PU istarske.

- Prema evidenciji, ta ogromna brojka kaznenih djela stoji, no treba naglasiti da smo upravo u prosincu imali stopu razriješenosti kaznenih djela 70,5 posto. Najveci njihov dio odnosi se na krade i teške krade, i to sekundarnih sirovina te provala u vikendice, odnosno prazne objekte. Nema pravila niti pokazatelja kada ce biti više ili manje kaznenih djela. Turisticka sezona može svakako biti jaca po kaznenim djelima, a jednako tako i prosinac, kada nas posjecuju turisti radi božicnih i novogodišnjih praznika. Policija ne može biti prisutna uvijek i svugdje, to je nemoguce, ali reagiramo na svaku dojavu ili sumnju. Treba dodati da je policija efikasna i onoliko koliko su gradani spremni suradivati, kaže Opašic.

U prosincu, mjesecu blagdanskog raspoloženja, osobe koje u Istri posjeduju vikendice dolaze u obilazak i ostaju za blagdane, a velik dio otkriva da im je u kuce u meduvremenu provaljeno. Naime, vikendice su lak plijen buduci da znaju biti prazne i bez kontrole mjesecima. Što se tice krada sekundarnih sirovina, one se najviše dogadaju jer se krade na otvorenom ili pak slabo zašticenom podrucju. Brojna gradilišta, privremena skladišta uz prometnice i radni strojevi privlacna su meta kradljivaca. Ucestale su krade goriva na radnim strojevima te alat s gradilišta, a nerijetko kradu i bakrene žice, telefonske žice, željezne ploce i profile.

Iz statistike kaznenih djela razvidno je da pulsko podrucje prednjaci po kradama. Od ukupno 91 krade u Istri u prosincu prošle godine samo ih je na Puljštini bilo 70, no policija je razriješila njih 82,4 posto. U prosincu 2009. godine bilo je ukupno 56 kradi, od cega 28 u Puli, a razriješeno ih je ukupno 40 posto.


Podijeli: Facebook Twiter