Kriminal u HGK-u: Izvučeno više od 70 milijuna kuna

Novac iz HGK-a izvučen preko tvrtke u Češkoj (R. GORŠIĆ/CROPIX)
Novac iz HGK-a izvučen preko tvrtke u Češkoj (R. GORŠIĆ/CROPIX)

Priča oko izvlačenja novca iz HGK-a preko tvrtke u Češkoj neće stati samo na Komori, jer će se propitivati i još stotine uplata koje su, kako doznajemo, iz Hrvatske "legle" na račun te tvrtke u Pragu. Na račun tvrtke Remorker International, dakle, u Češkoj nisu sjela samo 32 milijuna kuna što ih je uplatila Hrvatska gospodarska komora nego je u razdoblju od 2005. do 2011. godine uplaćeno ukupno više od 70 milijuna kuna, doznajemo od izvora bliskih istrazi.

Kao ni HGK, ni ostali nisu novac direktno uplaćivali na račun tvrtke u Češkoj, koja je osnovana u srpnju 2005. godine samo koji mjesec prije prve uplate. Uz Igora Premilovca koji je 60-postotni vlasnik, ta tvrtka ima još četiri osnivača i svi su državljani Hrvatske.

HGK, ali i cestarske tvrtke poput Viadukta ili Strabaga, te osamdesetak marketinških agencija iz Hrvatske, pa čak i modna agencija Suzy, uplatili su ukupno 9,3 milijuna eura na račune četiri tvrtke u Hrvatskoj (Život na sjeveru, Pean komunikacije, Novi dan i Akula savjetovanje), a onda je s računa tih tvrtki novac uplaćivan u Češkoj, otkrivaju naši izvori.

Novac je uplaćivan u razdoblju od 2005. do 2011. godine s time da se sada provjerava jesu li spomenute četiri tvrtke obavile ikakav posao za uplatitelje i kakav je posao za njih obavila tvrtka iz Češke.

- Sve te uplate, a među njima i one iz HGK-a, kontrolirali smo zato što smo uočili da za te uplate ne postoji opravdanje u odrađenim poslovima, no to ne znači da je svaka ta faktura lažna. No, provjerit ćemo svaki račun s kojeg je novac na kraju završio u Pragu, najavljuju naši sugovornici.

A dotad obrana Zdenke Peternel, uhićene predstojnice predsjednika HGK-a Nadana Vidoševića, tvrdi kako je promidžba vrijedna 32 milijuna kuna što ju je između 2005. i 2011. platila Hrvatska gospodarska komora bili stvarna, a ne fiktivna i nikakvog nezakonitog izvlačenja novca nije bilo. (Ana RAIĆ KNEŽEVIĆ, Bojana MRVOŠ PAVIĆ i Jagoda MARIĆ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter