Krim: Separatističke vlasti najavile prve mjere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odmah nakon proglašenja službenih rezultata referenduma i službenog zahtjeva za pripojenjem Rusiji separatističke vlasti Krima najavile su niz konkretnih mjera koje će provesti na terenu.

- Ukrajinske vojne postrojbe se raspuštaju, a njihovi pripadnici mogu izabrati između napuštanja regije ili ostanka i angažmana u vojnim snagama Krima.

- Dobra ukrajinske države se nacionaliziraju, što znači konfisciraju i predaju institucijama i tijelima na Krimu. Prve su na redu naftne i plinske tvrtke Čornomornaftohaz i Ukrtransgaz.

- Službena valuta Krima postaje rublja. Ukrajinska hrivnja moći će se koristiti paralelno s ruskom valutom do 1. siječnja 2016.

- Poluotok će 30. siječnja prijeći na moskovsko vrijeme (GMT+4), odustajući na taj način simbolično od kijevskog vremena (GMT+2). (Hina)

Krim zatražio od Rusije da ga pripoji

Krimski parlament uputio je u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici prijedlog Rusiji da pripoji Krim, javlja agencija Itar-Tass. Parlament je "uputio prijedlog Ruskoj Federaciji da primi Krim kao novi subjekt sa statusom republike", objavljeno je na internetskoj stranici parlamenta.

Krimsko parlamentarno izaslanstvo trebalo bi u ponedjeljak doputovati u Moskvu kako bi razmotrilo postupak potreban za pripajanje tog crnomorskog poluotoka Rusiji. Čelnik parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da će ukrajinske vojne postrojbe u regiji biti raspuštene.

Ukrajinski parlament podržao je pak u ponedjeljak predsjedničku odluku o djelomičnoj mobilizaciji 40.000 pripadnika pričuvnog sastava. Andrij Parubij, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnosti i obranu, rekao je u parlamentu da će 20.000 rezervista biti raspoređeno unutar oružanih snaga, a da će ostatak ući u redove novoosnovane Nacionalne garde. Mobilizacija se mora provesti u roku od 45 dana, ali je Parubij je rekao da će se ona provesti puno brže.

Duma, donji dom ruskog parlamenta, brzo će obaviti sve pravne procedure potrebne da se "u vrlo bliskoj budućnosti" Krim pripoji Rusiji, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Dume Sergej Neverov za agenciju Interfax.

Pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji podržalo je 96,77 posto glasača na referendumu održanom u nedjelju, objavio je u ponedjeljak nakon prebrojavanja svih glasova predsjednik izbornog povjerenstva na Krimu Mihail Mališev dodajući da je odziv bio 83 posto birača.

"Rezultati referenduma jasno pokazuju da stanovnici Krima svoju budućnost vide samo u okviru Rusije", izjavio je potpredsjednk Dume Neverov. Dužnosnici Dume kažu da Krim može postati dio Ruske Federacije prema postojećim zakonima, posebno prema "proceduri o priključenju Ruskoj Federaciji", usvojenoj 2001. godine.

Prema ugovoru, postoji mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem bi se nova sastavnica federacije integrirala u gospodarski, financijski i pravni sustav Rusije. Nakon službenog potpisivanja ugovora ruski Ustavni sud bi trebao verificirati taj dokument, o kojem bi glasovala oba doma ruskog parlamenta. "Ne mislim da će po tim pitanjima biti ikakvog odgađanja, bilo u Dumi bilo u Vijeću Federacije. Spremni smo usvojiti sve potrebne pravne odluke što je prije moguće", rekao je potpredsjednik Vijeća Federacije Iljas Umahanov za TV Rossija-24.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je telefonom u nedjelju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da SAD odbacuje rezultate referenduma o pripojenju Krima Rusiji i upozorio da je Washington spreman uvesti sankcije Moskvi zbog kršenja suvereniteta Ukrajine, objavila je Bijela kuća.#L# "Obama je istaknuo da ruske akcije narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i da smo, zajedno s europskim partnerima, spremni uvesti sankcije Rusiji zbog njezinih akcija", stoji u priopćenju.

Rusija predlaže međunarodnu skupinu za Ukrajinu

Rusija je predložila u ponedjeljak uspostavu međunarodne skupine za potporu koja bi posredovala u ukrajinskoj krizi i bila prihvatljiva svim ukrajinskim političkim snagama, ali su postavili ciljeve koji vjerojatno neće biti prihvatljivi Zapadu. "Sadašnja kriza u Ukrajini uvjetovana je dubokom krizom u zemlji. Ta je kriza dovela do polarizacije društva i oštrog jačanja antagonizma među različitim dijelovima zemlje", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj stranici na internetu. "Stoga smo pripremili prijedloge o tome kako bi se mogla organizirati vanjska pomoć mjerama koje moraju poduzeti Ukrajinci kako bi izašli iz krize i dali smo te prijedloge našim partnerima iz SAD-a i EU-a", navodi ministarstvo.

Kao odgovor na zapadne pozive na uspostavu "kontaktne skupine", rusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da bi njezina predložena međunarodna skupina za potporu tražila ukrajinsko priznavanje krimskog referenduma i pozvala Ukrajince da provedu dijelove sporazuma od 21. veljače. Skupina za potporu također bi pozvala Ukrajince da usvoje novi ustav koji bi dao šire ovlasti regijama, a odmah poslije usvajanja novog ustava da odrede datum održavanja izbora. Također bi tražila bi od Ukrajine vojnu i političku neutralnost.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter