Krim-policija u Muzeju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica rijeckog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Jerica Ziherl odlazi s funkcije, bivši ravnatelj Branko Franceschi pregovara o povratku u tu ustanovu, Grad odustaje od projekta nove muzejske zgrade arhitekata Randica i Turata, a krim-policija istražuje poslovanje ustanove u protekle dvije godine.

Tako u najkracem glase novosti iz rijeckog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti cija je ravnateljica Jerica Ziherl podnijela molbu za razrješenje s dužnosti s 30. prosincem ove godine.

Da Ziherl razmišlja o odlasku iz Muzeja poznato je vec duže vrijeme, otkad se natjecala za mjesto docenta na rijeckoj Akademiji primijenjenih umjetnosti. Rezultati tog natjecaja još nisu poznati, ali Ziherl nam je jucer potvrdila da iz Muzeja odlazi neovisno o njegovu ishodu.

- Iako mi mandat traje do 27. studenoga 2012. godine, podnijela sam molbu za razrješenje s te funkcije, a ne namjeravam ostati raditi ni kao kustosica. Moj odlazak iz Muzeja je definitivan, a odluka je motivirana moralnim razlozima, kaže ravnateljica Ziherl. - Priznajem da sam ambiciozna, priznajem da sam karijerist i da sam slavoljubna. Ali ništa više od toga. Lopov sigurno nisam!, dodaje Ziherl, dok kuloari bruje da s funkcije odlazi ostavljajuci iza sebe goleme dugove.

Anonimne prijave


Iako okolnosti svoga odlaska nije željela detaljnije obrazlagati, nije ni demantirala da je to povezano s nizom prijava koje su cijeli njezin mandat stavile pod policijsku istragu, a glavna se tice nenamjenskog trošenja novca za otkup umjetnina. Muzej je naime, uz suglasnost Grada Rijeke, kod Erste & Steiermarkische banke Rijeka krajem 2010. podigao dugorocni kredit za otkup muzejske grade u iznosu od 2,760 milijuna kuna. Kredit s jednogodišnjim pocekom i petogodišnjim rokom otplate bio je namijenjen otkupu umjetnickih djela Mirka Ilica, Slavka Grcka, Ines Matijevic Cakic, Mirka Zrinšcaka, Dalibora Martinisa, Marka Košnika i Aljoše Brajdica.

Medutim, u meduvremenu je Muzeju na naplatu stiglo dugovanje prema tajnici Muzeja Tatjani Jelovica Roglic koja je sudskom odlukom vracena na posao, deset godina nakon što joj je nekadašnja ravnateljica Ljubica Dujmovic Kosovac dala otkaz zbog navodnog nesavjesnog poslovanja. No, kako Grad nije ima novca da plati obeštecenje u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna, tako je dio kredita za otkup umjetnina, uz suglasnost Upravnog vijeca Muzeja, prenamijenjen za isplatu sudske nagodbe.

Tim povodom cijeli mandat ravnateljice Jerice Ziherl našao se pod istragom Odjela za gospodarski kriminalitet MUP-a, a citavu akciju navodno je inicirala anonimna prijava. No, to nije i jedina prijava na racun ravnateljice, odnosno poslovanja Muzeja, jer ustanovu paralelno s policijom pohode i razlicite inspekcije, zbog navodnih propusta u podrucju radnih odnosa, zaštite na radu i drugih sumnjivih rabota, pri cemu neki slucajevi granice s bizarnošcu.

Insajderski uvid


Tako je, primjerice, nedavno uoci otvaranja Bijenala kvadrilaterale, dolazak u Muzej najavila sanitarna inspekcija koju je netko alarmirao zbog toga što je akademski kipar Žarko Violic na otvaranju imao namjeru postaviti instalaciju "mirisno-okusne skulpture" koja je ukljucivala pripremu jela za uzvanike. Na kraju se od toga odustalo kako Muzej ne bi snosio reperkusije, jer nije registriran za ugostiteljsku djelatnost, na što je ocito aludirao podnositelj prijave.

Po svemu sudeci, rijec je o osobi koja dobro poznaje prilike u Muzeju, a najvjerojatnije je u njemu i zaposlena. Takav se zakljucak namece kao logican, jer rijec je o praksi koja je u ovoj ustanovi poznata vec godinama - od Berislava Valušeka koji je bio lažno optužen za nestanak umjetnina iz fundusa, pa do Branka Franceschija koji se sa nekim od djelatnika i sudski sporio jer su ga optužili za klevetanje kad je reagirao na neprekidno prijavljivanje zbog navodnih propusta u poslovanju.

U MMSU-u ocito nije lako biti ravnatelj, ali je nevjerojatno da Grad Rijeka kao osnivac i vlasnik ustanove dopušta takvu krizu upravljanja i vec petnaest godina ne poduzima ništa da omoguci normalno funkcioniranje institucije.

Prema kuloarskim informacijama, nakon odlaska Jerice Ziherl, na njezino mjesto trebao bi ponovno sjesti bivši ravnatelj Branko Franceschi, koji nam je i osobno potvrdio da o tome razmišlja i pregovara. U igri je navodno i akademski slikar Nemanja Cvijanovic. (Nela VALERJEV OGURLIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter