Krim: Otjeran posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson opovrgnuo je u srijedu izvješća da su UN-ovog izaslanika u Ukrajini Roberta Serryja oteli naoružani muškarci na Krimu i rekao da je Serry bio ugrožen, ali je sada dobro.

"Nije bio otet, ali je bio ozbiljno ugrožen", rekao je Eliasson novinarima u New Yorku u telefonskoj izjavi iz Kijeva. Dodao je da "tu akciju treba ozbiljno osuditi".

Eliasson je rekao da je skupina neidentificiranih muškaraca, od kojih su neki bili naoružani, okružila Serryja i rekla mu da treba napustiti Krim. Onemogućili su mu odlazak automobilom i prisilili ga da ode pješice. Po njegovim riječima, Serry je trenutačno dobro i na sigurnom.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Jevgenij Perebijnis izjavio je da je Serry nazvao zamjenika ukrajinskog ministra vanjskih poslova i opisao incident dok se odvijao.

"Rekao je da su, kada je izašao iz mornaričke baze u Simferopolju, njegovo vozilo blokirali nepoznati naoružani muškarci u uniformama, koji su izjavili da imaju naređenje da ga prebace u zračnu luku. Odbio je to i još uvijek ga drže", izjavio je glasnogovornik.

Reporter britanske televizije ITN James Mates kazao je da je Serry bio prisiljen prekinuti misiju na Krimu nakon što su ga zaustavili naoružani muškarci pa se morao skloniti u jedan kafić.

Mates je rekao da je Serry bio okružen neprijateljski raspoloženom proruskom gomilom u jednom kafiću. Kada je pristao okončati svoju diplomatsku misiju otpraćen je do automobila i zatim ga je policija odvezla na aerodrom kroz gomilu koja je uzvikivala "Putin! Putin!".

Krim je pod kontrolom ruskih vojnih snaga, a Moskva opisuje svoje vojnike koji nemaju oznake na odorama kao postrojbe lokalne uprave za "samoobranu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter