Krilati konji, Nikola Tesla i multiverzum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na dvodnevnom Festivalu fantasticne književnosti koji je u petak otvoren na platou ispred pazinskog Kaštela predstavljen je citav niz pisaca i novih izdanja znanstvene fantastike, fantasyja i horora iz zemlje i bliskog okružja.

Prvi dan FKK-a ovaj se put održao u sklopu sedmodnevnog Festivala Sedam dana stvaranja s kojim vec nekoliko godina blisko suraduje olakšavajuci si time tehnicku i programsku organizaciju manifestacije, kako je kazao organizator i moderator festivala Davor Šišovic.

Prva se predstavila rijecka spisateljica Ivana Delac Horvatincic s djecjim fantasy romanom «Pegazari» koji je prošle godine ovjencan nagradom Sfera za mlade citatelje.

Adnadin Jašarevic predstavio je novu zbirku prica «Mit o Heleni». Jašarevic je zajedno s Borisom Švelom urednik prve hrvatsko-bosanskohercegovacko-srbijanske zbirke SF prica «Fan(tom)» na što su ih ponukale slabosti fanzina (slaba kvaliteta tiska, mala tiraža…).

Pavle Zelic, beogradski autor knjige «Poslednja velika avantura», prvi je pisac koji je pobijedio na natjecaju Matice srpske za mlade autore s romanom znanstvene fantastike. Zoran Krušvar i Irena Hartman predstavili su književnu radionicu za mlade «Laboratorij fantastike» koja vec neko vrijeme u sklopu Udruge mladih.

Oto Oltvanji iz Subotice predstavio je u travnju objavljen fantasticni triler roman «Kicma noci», dok je Irena Rašeta iz Zagreba govorila o romanu «Cabron».

Goran Skrobonja
iz Beograda premijerno je predstavio roman «Covek koji je ubio Teslu» u izdanju beogradske Lagune koje prije nekoliko dana izašla iz tiska. Radi se o kontrafaktualnom romanu smještenom u 20-e godine 20. stoljeca kada se 1. svjetski rat još nije dogodio, SAD su razjedinjene i još u metežu nakon pobjede «južnjaka», u Srbiji na vlast stigla naprednjacka treca dinastija, a Nikola Tesla zbog genijalnih izuma postaje najbogatiji covjek u svijetu.

Osim alternativne povijesti roman se bazira na idejama kvantne mehanike o multiverzumu, kazao je Skrobonja od kojeg smo saznali da su knjige u Srbiji gotovo triput jeftinije.

Uslijedio je nastup porecke art rock skupine Carpe diem osnovane prije tri godine, a koju predvodi vokal i klavijaturist Daniel Maudit. Vrlo dobrim nastupom mladih školovanih poreckih glazbenika koji su pred brojnim auditorijem pokazali zavidno glazbeno znanje završio je pretposljednji dan festivala Sedam dana stvaranja.


Podijeli: Facebook Twiter