Krik kamena i tišina sunca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pod geslom "Krik kamena i tišina sunca" po 22. put za redom uz Badavcu, vrutak koji se spominje u srednjovjekovnom Istarskom razvodu, okupili su se prošle nedjelje pjesnici, pisci, autori koji pišu na čakavskom. Susret je otvorio Boris Biletić, predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, najavivši kako će u suradnji s Gradom Pulom uskoro izaći zbornik 20 Badavci, u kojem će 60-ak autora, sudionika susreta na Badavci objaviti svoje uratke.

U ovogodišnjem programu sudjelovali su književnici Adrijana Vučemil, Rudolf Ujčić, Milorad Stojević, Vlasta Sušanj Kapićeva, Marija Ribarić, Mile Pešorda, Daniel Mohorović, Tomislav Milohanić, Natalija Grgorinić, Ognjen Rađen i Avelina Damjanević Kovačić. Oni su publici koja se okupila na ovom poznatom povijesnom lokalitetu predstavili svoja nova djela inspirirana tradicijom, ali i iskustvima istraživanja čakavskog govora. Uz njih nastupio je i Adrian Zbašnik dobitnik nagrade Laurus nobilis, Gradske knjižnice Poreč za najbolji učenički literarni rad.

Susret je započeo pozdravima domaćina i utemeljitelja susreta Tomislava Milohanića i njegovim stihovima "Di je Badavca" i interpretacijom pjesme "Brbočka" Lucije Milohanić, uz neizostavno "štenje Istarskog razvoda" Drage Draguzeta. Ovogodišnji susret na Badavci instalacijom "Planetarij Đanino" postavljenoj uz sam izvor oplemenio je ugledni umjetnik Đanino Božić. U pauzama programa, između čitanja testova i pjesama sudionika, kroz koji je vodila Diana Erman, publici su se predstavili Folklorna skupina Osnovne škole Jože Šurana Višnjan - Područna škola Vižinada pod vodstvom učiteljice Ane Pahović i etno skupina "Mih&Me" u sastavu Myriam De Bonte, Goran Farkaš i Ljuban Rajić.

Organizator susreta je Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula, suorganizatoru su Udruga Valigaštar iz Karojbe i Gradska knjižnica Poreč, a pokrovitelji su općine Karojba, Višnjan i Vižinada. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter