Krijumčario više od tone sirovine za ecstasy


Zbog krijumčarenja nešto više od tone sirovinske baze (prekursora) za ecstasy iza rešetaka je završio 53-godišnji Jozo Perić zvani Tukeša koji je još prošle godine organizirao šverc ovog pripravka za proizvodnju droge iz Kine u Europu.

Perić, posrnuli građevinski poduzetnik iz Stoca, nabavio je tvar za izradu ecstasyja u Kini. Pozamašna količina tog sredstva spakirana je u pet bačvi, na kojima nije bilo nikakvih oznaka. U ostalih pedesetak bačvi nalazilo se gnojivo što ga je naručila sisačka tvrtka Herbos. Plan mu je bio uz gnojivo prošvercati do Hrvatske prekursor, a iz njega bi se u posebnim laboratorijima izrađivale tabletice.

Da je prekursor što ga je Perić kupio u Kini kojim slučajem završio na narkotržištu, procjenjuje se da bi se iz njega dobilo od pet do sedam milijuna tableta ecstasyja. Riječ je o količini čija bi vrijednost iznosila oko 10 milijuna kuna, a tolikim tabletama pokrile bi se godišnje potrebe nekoliko zemalja u regiji.

No, kad je prekursor dopremljen do luke Kopar situacija se za Perića zakomplicirala. Naime, tvrtka Herbos, kojoj je bio namijenjen deklarirani teret, našla se u financijskim problemima, a ubrzo i u stečaju.

Zbog toga nisu bili u mogućnosti organizirati dopremanje pošiljke gnojiva do Siska. S njihovim bačvama u Kopru je u proljeće prošle godine tako zapeo i Perićev prekursor.

U danima što su uslijedili Perić je na sve moguće načine pokušavao osmisliti kako da dođe do vrijedne pošiljke. U nekoliko je navrata čak i odlazio u Kopar, a jedna od ideja bila mu je i preuzimanje posrnulog Herbosa ne bi li tako kao legalni vlasnik došao do bačvi.

Slovenska policija sve to vrijeme čekala je pogodan trenutak da ga uhiti, no na kraju je ipak slobode lišen u Zagrebu.

Iako ima prijavljeno prebivalište u Splitu, zatečen je prije tri dana na adresi u Zagrebu na kojoj je povremeno boravio.

Pretragom njegovog stana policajci su pronašli i krivotvorene hrvatske i bosanskohercegovačke dokumente s njegovim fotografijama. Potvrđeno je da Perić ima i stvarno hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo, no očito je odlučio koristiti i lažne dokumente.

Za krivotvorenje je svojevremeno bio i osuđivan, a upravo je taj raniji sukob sa zakonom bio jedan od razloga da mu se u nastavku postupka odredi istražni zatvor.

Iz Remetinca će Perić pratiti i ispitivanje svjedoka, među kojima je tužiteljstvo predložilo i predstavnike tvrtke "Herbos". (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter