Krijumcario cancare na Svjetski dan kornjaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije kornjace cancare zaustavljene su jucer na granicnom prijelazu Pasjak, nakon što su ih djelatnici carine i policije pronašli u tovarnom prostoru vozila Citroen francuskih registarskih oznaka.

Na Pasjak je pozvana je i inspektorica zaštite prirode koja je utvrdila da se radi o zašticenoj vrsti. Vijest je tim bizarnija što je pokušaj krijumcarenja kornjaca sprijecen na sam Svjetski dan kornjaca, koji se obilježava kako bi se upozorilo na potrebu zaštite ovih ugroženih životinja.

Cancare su oduzete 74-godišnjem Francuzu, protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog prekršaja po zakonu o zaštiti prirode, a platio je i 1.200 kuna za carinski prekršaj.

Svjetski dan kornjaca obilježava se diljem svijeta 23. svibnja, a tim je povodom organizirana i prigodna manifestacija u zagrebackom Zoološkom vrtu. Kornjace su se pojavile prije 200 milijuna godina, a danas ih na svijetu postoji oko 260 vrsta.

"U Hrvatskoj imamo šest vrsta kornjaca. Tri su kopnene vrste - kopnena kornjaca ili cancara, barska kornjaca i rijecna kornjaca. Tri su vrste morske kornjace, od kojih je jedna - glavata želva stalni stanovnik Jadrana, a dvije vrste - zelena želva i sedmopruga usminjaca samo povremeno zalaze u Jadran i na neki nacin se smatraju prolaznim vrstama koje tu provode samo dio vremena", rekao je Dušan Jelic iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Istaknuo je da su u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, kornjace vrlo ugrožene, a najugroženije su rijecne kornjace, kojih je u Hrvatskoj ostalo manje od tisucu.


Podijeli: Facebook Twiter