Krf: Vodnjanska župa uručila relikviju sv. Barbara

Klaudio Vitasović predao je reprint vodnjanskog Statuta grčkim domaćinima
Klaudio Vitasović predao je reprint vodnjanskog Statuta grčkim domaćinima

Relikviju svetog Barbara u nedjelju su gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, pročelnik Ureda gradonačelnika Filip Macan te vodnjanski župnik Marijan Jelenić svečano uručili pravoslavnoj parohiji Potamos na grčkom Krfu.

Relikvija s lubanje svetog Barbara pohranjene u vodnjanskoj crkvi svetog Blaža izdvojena je u siječnju te je potom na svečanosti u toj crkvi početkom veljače, na Dan sv. Blaža, darovana grčkoj delegaciji, a sada je svečanost bila priređena i u krfskoj parohiji.

Parohija u predgrađu Krfa slavila je u nedjelju blagdan Madonne di Mosiana - Gospe koja prolazi ulicama grada, a svečanost je pratilo mnoštvo ljudi na trgu i prilaznim ulicama, koji su čekali i predaju relikvije sv. Barbara. U svečanoj odori, okružen pravoslavnim klerom, slavlje je otvorio pravoslavni metropolit Nektarios. Zatim je govorio i katolički nadbiskup, metropolit Krfa Joannes Spiteris. Obojica su ukazala na povijesni trenutak i zahvalnost župi Vodnjana koja je uz dozvolu Svete Stolice poklonila relikviju.

Klaudio Vitasović predstavio je pak grad Vodnjan i darovao metropolitu reprint vodnjanskog Statuta iz 1492. godine.

Okupljenima se obratio i župnik Jelenić izrazivši radost zbog bratske geste Katoličke crkve sestrinskoj Pravoslavnoj. Zaželio je da to bude "poziv svim vjernicima u jednoga Boga na slogu i svim ljudima dobre volje, poziv na mir u globalizirajućem svijetu, što bi bio preduvjet za izlazak iz svake krize".

Delegacija iz Vodnjana uručila je domaćinima i presliku listine od 2. veljače 1617. kojom se opisuje svečano prenošenje tijela svetaca Barbara i Leona Bembe u Veneciji iz jedne crkve u drugu, zbog restauracije te podizanja oltara njima u čast, što je pratilo šest biskupa i brojni stanovnici. Predana je i velika fotografija na platnu nastala u veljači, kad je u vodnjanskoj crkvi porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predao relikviju katoličko-pravoslavnoj delegaciji.

U procesiji sa srebrnim reljefom Majke Božje i sv. Nikole ulicama Krfa uz svećenike su sudjelovali i svirači limene glazbe, folklorne skupine, savez izviđača te mjesni mješoviti zbor. Svečano unošenje relikvije u crkvu Majke Božje i sv. Barbara iz 17. stoljeća popraćeno je vatrometom, a vjernici su, po pravoslavnom običaju, doticali i ljubili relikviju.

Metropolit Nektarios je iste večeri donio odluku da se blagdan Majke Božje ubuduće slavi i kao dan dobivanja relikvije sv. Barbara.

Buduća suradnja dvaju gradova

Vodnjanska delegacija pogledala je i neraspadnuto tijelo sv. Spiridiona u istoimenoj crkvi iz 3. stoljeća, koju godišnje posjeti više od milijun štovatelja. Također, Vodnjanci su gostovali u gradskoj upravi Krfa. Gradonačelnici Joannis Trepeklis i Klaudio Vitasović razgovarali su o mogućoj suradnji, a krfski čelnik bio je zainteresiran za razvoj zajedničkih projekata. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter