Kreslin je slovenski Johnny Cash

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlado Kreslin, covjek s gitarom i pjesnik, "slovenski Johnny Cash", kako ga je predstavio dvojac Boris Dežulovic - Predrag Lucic, u srijedu je bio glavni gost Andijevog programa: Postscriptum u galeriji Cvajner.

Povod je bio predstavljanje njegove zbirke poezije "Prije nego otvoriš oci" u kojoj se nalaze pjesme s njegovih albuma. Nju je na hrvatski preveo Goran Filipi, a objavila naklada Dominovic.

Zanimljivo je da je izvorni naziv zbirke "Pojezije" igra rijeci koja bi na hrvatskom izgubila smisao pa se Filipi odlucio za "Prije nego otvoriš oci", što je pisalo na kraju slovenskog izdanja.

Predstavljanje nije moglo proci a da Kreslin ne zapjeva i zasvira, što se od njega kao iskusnog glazbenika i ocekivalo. Zasvirao je na crnoj gitari, no to nije bila ona koju mu je poklonio otac. Naime, potaknut Lucicevim pitanjem, Kreslin je ispricao kako je od oca naslijedio gitaru kupljenu još 1946.

Roden je na selu, u kojem nije bilo nikoga tko bi išao u glazbenu školu, kamoli da bi pisao pjesme. S poezijom se konacno upoznao preko Jima Morrisona i grupe Doors, odnosno pjesme "Celebration of the lizard", koju je obožavao recitirati, a i danas je zna napamet i njene stihove govori s jednakim žarom, što je pokazao i u Cvajneru. Potom je, kada je krenuo u glazbene vode, u bendu bilo lako raditi muziku, ali s rijecima je bilo teže. Izbor za bendovskog stihotvorca pao je na Kreslina.

Filipi je Kreslina upoznao prošle godine upravo na ovom sajmu. Glazbenik je sveucilišnom profesoru poklonio CD i zbirku pjesama te se Filipi ponudio da zbirku prevede. "Danas mogu prevoditi samo što mi se svida i u cemu mogu uživati", otkrio je svoj recept

Dežulovic se prisjetio znacajne obljetnice, dan kada je prije 30 godina ubijen John Lennon te su se prisutni prisjetili gdje su bili u tom kljucnom trenutku suvremene povijesti. Kreslin se tada nalazio u Banjaluci, na minus 20.

Unatoc nekim cudnim zgodama koje su mu se dogodile u Hrvatskoj, ocito je da se Kreslin dobro osjeca u našoj zemlji, a da je ovdje rado viden gost potvrdio je Dežulovic koji se sjetio da je nedavno za Sloveniju potpisao biatlonac Jakov Fak, pa bi bilo u redu da u to ime Hrvatska zadrži Kreslina.

"Neka uzmu Grašu i Severinu, a daju nam Predina i Kreslina", nadovezao se Lucic.


Podijeli: Facebook Twiter