Kresini: 70. god. stradanja u Rommelovoj ofenzivi

Polaganje vijenca na spomenik uz ulaz Kresine (A. POKRAJAC)
Polaganje vijenca na spomenik uz ulaz Kresine (A. POKRAJAC)

Sedamdeseta obljetnica stradavanja Žminjštine u Rommelovoj ofenzivi nakon pada Italije u Drugom svjetskom ratu obilježena je komemoracija u Kresinima, gdje se odigrao najsvirepiji ratni zločin na ovom području. Općinski načelnik Marko Križman, njegov zamjenik Alen Damijanić i Livio Kresina položili su vijenac na spomenik uz ulaz u selo, na kojem su imena 57 mještana stradalih u njegovom paljenju 7. listopada 1943.

U kapeli spomen-kosturnice na drugom kraju Kresini, gdje su pokopani preminuli mještani, vijenac su položili Mate i Frane Kresina, s prisutnim Karlom Kresinom trojica od nekoliko preživjelih nakon paljenja sela i stradavanja stanovništva.

- U Drugom svjetskom ratu poginula su 324 borca s područja Žminjštine. Još ih je 106 poginulo kao žrtve fašističkog terora, 27 u logorima i 11 u zatvorima. Pad Italije dočekalo je 115 naših partizana. Najteža stradavanja počela su već nakon 24. rujna 1943. i formiranja 43. Istarske brigade "Vladimir Gortan", koja je desetkovana u pokušaju proboja do Pule, a u Rommelovoj ofenzivi u samo sedam dana stradala su 173 stanovnika Žminjštine, istaknuo je Romano Božac, član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

- U Kresinima Nijemci su već naličili na divlje zvijeri. Nakon paljenja sela ubijali su sve na koje su naišli. U vatru su bacana i nevina djeca, a na njivi je ubijen 93-trogodišnji barba Tone, što pokazuje koliko su bili svirepi, naglasio je Romano Božac.

Ni to nije pokolebalo žitelje Žminjštine, podsjetio je Božac. Popunjena brigada "Vladimir Gortan" se s talijanskim bataljunom "Pino Budicin" pregrupirala na Učki, krenula na ratne zadatke u Gorski kotar i Liku, ratovala oko Bosiljeva, Udbine i Titove Korenice, da bi 1945. s 43. Istarskom divizijom sudjelovala u oslobođenju Istre.

Tomislav Ravnić, dopredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, uručio je plakete najstarijim preživjelima u ratnim stradavanjima, 95-godišnjem Josipu Tomišiću i 83-godišnjem Antonu Žufiću. Nakon komemoracije uslijedilo je tradicionalno druženje mještana Kresini i sudionika skupa. Komemoraciju i posjet svim mjestima stradavanja je pod pokroviteljstvom Općine Žminj i Grada Rovinja organizirala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter