Krešic: Ina se razvija kao podružnica MOL-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clan uprave Ine, Ivan Krešic posvjedocio je danas na sudenju u aferi Ina - MOL da se od izmjena medudionickog ugovora, koji je s madarskimpartnerom potpisala vlada optuženog Ive Sanadera, hrvatska naftna kompanija razvija kao podružnica MOL-a, umjesto da bude snažna i samostalna regionalna kompanija.

"Ina je kicma hrvatskog energetskog sustava i cjelokupnog gospodarstva", kazao je Krešic, isticuci da izmjene ugovora iz 2009. nisu doprinijele njenom jacanju, jer je MOL-u pripalo nesrazmjerno puno upravljackih prava u odnosu na vlasnicki udio.Svjedoceci na sudenju bivšem premijeru optuženom da je za 10 milijuna eura mita Madarima prepustio upravljacka prava u Ini Krešic je ustvrdio da izmjene dionicarskog ugovora nisu bile dobre za hrvatske interese.

On je kao i jucer njegov kolega Davor Mayer, posvjedocio da predstavnici hrvatske Vlade nemaju nikakvog utjecaja na odlucivanje u Ini.

"Posljedica takvog upravljanja je da se Ina razvija kao podružnica MOL-a, a cesto se opisuje i kao MOL-ova tvrtka kci, rekao je Krešic.Osim za primanje mita, USKOK Sanadera tereti i da je iz Ine, u dogovoru s Madarima, planirao izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.

Krešic je pojasnio da je izmjenama dionicko ugovora planirano izdvajanje skladištenja i trgovanja prirodnim plinom za koje je osnovana nova tvrtka Prirodni plin.

"Prvu aktivnost preuzeo je Plinacro, dok izdvajanje trgovine plinom nije realizirano. Tvrtka Prirodni plin i dalje je u sustavu Ine i nije prešla u državno vlasništvo kako je bilo definirano ugovorom", kazao je Krešic.

Sanaderova obrana Krešica je pitala zašto nije otišao iz Ine, u kojoj po vlastitom priznanju prima neto placu od 70 tisuca kuna, ako nema nikakvu ovlast u odlucivanju.

"Ukoliko se znacajno ne promijeni situacija u Ini i trend njenog razvoja, svakako cu otici. Još uvijek vjerujem da se za Inu vrijedi boriti da bude prava hrvatska kompanija", odgovorio je Krešic.

Obrana je, kao i jucer, prigovorila svjedokovom iskazu kojega smatraju tendencioznim. Sanaderov odvjetnik Cedo Prodanovic smatra da je svjedok na pitanja USKOK-a davao unaprijed pripremljene odgovore, dok je na pitanja obrane odbijao dati odgovore kojima bi se mogla srušiti argumentacija tužiteljstva.

Iz MOL-a su na svjedocenje hrvatskog predstavnika u upravi Ine odmah, kao i jucer, reagirali priopcenjem u kojemu se pitaju zašto je Krešic cekao više od godinu dana da progovori o tome na koji se nacin upravlja Inom. Tvrde da otkad je u Ini nije predložio nikakve promjene vezane uz nacin upravljanja, iako je, kažu, na raspolaganju imao sve mogucnosti i alate da to ucini.

Osim za primanje mita od MOL-a, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke kod koje se Hrvatska u ratno vrijeme zadužila za kupnju zgrada nekoliko veleposlanstava.

Za tri dana, u ponedjeljak 16. travnja, Sanader bi na zagrebackom Županijskom sudu trebao sjesti na optuženicku klupu zbog najvece korupcijske afere Fimi media" u kojoj ga se, zajedno sa svojom bivšom strankom HDZ-om i nekoliko njenih dužnosnika tereti za izvlacenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki. USKOK sumnja da su optuženi državnim novcem nezakonito punili HDZ-ov crni fond. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter