Krenuo prvi studij na daljinu u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Sveucilištu Jurja Dobrile, Odjelu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirkovic", predstavljeni su novi studijski programi medu kojima i studij na daljinu iz racunovodstva, za koji se još ceka samo potvrda senata.

- Ovo je prvi studij na daljinu koji je dobio akreditaciju na sveucilištima u Hrvatskoj, a namijenjen je zaposlenim osobama koje nemaju vremena slušati predavanja na sveucilištu. Ispiti ce se odvijati u kontroliranim uvjetima, dok ce se nastava održavati putem sustava e-ucenje, kazala je prof. dr. sc. Danijela Križman Pavlovic, zamjenica procelnika Odjela. Rijec je o trogodišnjem preddiplomskom studiju koji se placa 7.500 kuna na godinu.

Govoreci o prošlogodišnjim upisima brucoša, Križman Pavlovic kazala je da su zadovoljni popunjenošcu napominjuci da su, za razliku od Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je postrožio uvjete, u Puli zadržali iste kao i lani, odnosno traže nižu B razinu položenih ispita iz državne mature. Maturanti imaju vremena samo još do 1. veljace prijaviti ispite, rezultati ce biti poznati 9. srpnja, dok ce upisi zapoceti 18. srpnja. Ukupna je kvota na Odjelu ekonomije 842 studenta, s tim da uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta može studirati njih 390.

Odjel je prošle jeseni pokrenuo i novi studij informatike koji sljedece akademske godine može upisati 125 studenata, a uz potporu Ministarstva njih 80. Dopisnica je dobivena i za diplomski studij kulture i turizma, kao nastavak istoimenog preddiplomskog studija.

Prof. dr. sc. Marija Bušelic predstavila je novi doktorski studij "Nova ekonomija" u trajanju tri godine cija je cijena 85 tisuca kuna. Prijave traju do kraja veljace. Oni koji su završili specijalisticki studij ekonomije placaju 50 posto, a popust ostvaruju i magistri ekonomije kojima se priznaje prethodni postdiplomski studij uz nadoplatu od 19 tisuca kuna.

Vec 15. godinu zaredom na Odjelu se organizira i seminar za voditelje poslovnica putnickih agencija i turisticke vodice, a novina je seminar za turisticke pratitelje. Rok prijave je 27. sijecnja, a pocetak seminara je 1. veljace. Za voditelje poslovnica cijena je 3.700 kuna, uz uvjet dvije godine radnog iskustva, a za turistickog vodica 4.700 kuna, a ukoliko se upisuju oba seminara, placa se 7.400 kuna.

Takoder nastavlja se program izobrazbe u podrucju javne nabave, ali u nešto izmijenjenom obliku zbog novog Zakona o javnoj nabavi, koji je stupio na snagu pocetkom ove godine. Sljedeci ciklus u trajanju 50 sati predviden je za kraj veljace ili pocetak ožujka. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter