Krenuo Porečdox

Izložba Saše Bestulića "Kosi hitac" (Dejan ŠTIFANIĆ)
Izložba Saše Bestulića "Kosi hitac" (Dejan ŠTIFANIĆ)

Međunarodni festival dokumentarnog filma Porečdox otvoren je u ponedjeljak u predvorju kina Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a program festivala je uvodno predstavio poznati HRT-ov urednik Đelo Hadžiselimović. Svečanost otvorenja manifestacije koja se ove godine održava na dvije lokacije, kinu POU-a i Teatrinu porečke Zajednice Talijana, prisustvovali su županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović te ravnateljica porečkog POU-a Sanja Radetić Fatorić.

Uslijedila je projekcija filma "U braku sa švicarcem" te konferencijskom vezom druženje publike s redateljem filma Arsenom Oremovićem. Uslijedio je najgledaniji film dana, austrijski dokumentarac iz 2008. godine, "Uzmimo lovu" redatelja Erwina Wagenhofera, a zatim dokumentarci "Doktrina šoka" i "Mosor živi vječno". U obližnjem lounge baru "Cafe Del Mar" uslijedilo je otvorenje izložbe fotografija Saše Bestulića koja je nazvana "Kosi hitac". Radilo se o nizu dokumentarističkih fotografija ljudi s ulice u crno-bijeloj tehnici. Večer je završila u istom ugostiteljskom objektu AfterDox zabavom na kojoj je nastupio porečki glazbenik Davorin Poropat.

Tijekom tjedna na PorečDoxu će se prikazati gotovo 20 domaćih i stranih filmova, održat će se izložbe fotografija, radionice montaže filma, okrugli stolovi, gostovanja autora, zabave i koncerti renomiranih bendova. Cilj festival je promocija autorske, edukativne dokumentarne forme s tematskim rasponom od društveno - ekonomske i političke do znanstvene i ekološke problematike s naglaskom na domaće i regionalne nagrađivane autore i filmove, kazao je kinooperater događaja Aleksandar Poropat.

U srijedu na programu

Program festivala u srijedu počinje već u 8 sati školskom matinejom koja će u kinu POU-a potrajati sve do 15 sati. Istovremeno je moguće razgledati izložbu fotografija "Kosi hitac" Saše Bestulića, dok u 18 sati u Teatrinu Zajednice Talijana započinje "Najveći film ikad prodan" koji problematizira marketing.

Istovremeno u kino dvorani POU-a započinje film "Dragi Lastane" o junaku dječjeg časopisa Modra Lasta koji je na posljednjem ZagrebDoxu osvojio glavnu nagradu publike. Nakon projekcije uslijedit će druženje s redateljicom filma Irenom Škorić. U 19.45 u Teatrinu započinje dokumentarni film o glazbenoj skupini Dixie Chicks "Šuti i pjevaj", a u 20.30 sati u kinu "Narco cultura" dokumentarac iz 2013. godine o Meksičkom drogeraškom ratu pokrenutom 2006. protiv narko kartela. U caffe baru Corner uslijedit će AfterDox zabava uz "DJ osobna" iz Barcelone. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter