Krenulo traženje investitora za Kupare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvo turizma na svojim su internetskim stranicama objavili javni poziv za iskazivanje interesa za osnivanje prava građenja i prava služnosti nekretnina za dubrovačke Kupare.

To je ujedno i prvi put da se pokreće proces traženja investitora za taj nekad vrlo atraktivan kompleks koji je, kao bivše vojno odmaralište, te zbog rascjepkanosti i složenosti vlasničkih, zemljišnih i drugih odnosa od Domovinskog rata zapušten.

Objava ovog poziva je zasad neobvezujuća, kako priopćuju u Ministarstvu turizma, te će po okončanju postupka obnove zemljišne knjige Državni ured pozvati zainteresirane da pošalju obvezujuće ponude. Izbor investitora očekuje se u prvoj polovici ove godine.

- Ovaj javni poziv te natječaj koji će uslijediti bit će ogledni primjer kako se u Hrvatskoj provode natječaji, traže investitori i realiziraju projekti. Od kompleksa Kupari očekujem da pronađu najboljeg mogućeg ulagača koji će u blizini Dubrovnika razviti cjelovit turistički proizvod na najvišoj razini, koji će doprinijeti daljnjem podizanju konkurentnosti destinacije, jačanju turističkog proizvoda na destinaciji i razvoju turizma u Hrvatskoj u cijelosti, naglašava ministar turizma Darko Lorencin.

Investitori bi zasad trebali pokazati interes za sklapanje ugovora o osnivanju prava građenja na katastarskim česticama na kojima prema važećim prostornim planovima bude predviđena izgradnja, i to na rok do 99 godina, te sklapanje ugovora o osnivanju prava služnosti na katastarskim česticama na kojima prema važećim prostornim planovima ne bude predviđena izgradnja, također na rok do 99 godina. Za nekretnine koje se nalaze na pomorskom dobru zainteresirani investitori moći će podnijeti zahtjev za dodjelom koncesije.

U Ministarstvu turizma navode da pismo s iskazom interesa mogu predati domaće i strane pravne i fizičke osobe te da ga trebaju dostaviti u pismenom obliku u roku od 30 dana od objave poziva na adresu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Podsjećamo, hotelsko-turistički kompleks Kupari je bivše vojno odmaralište smješteno u mjestu Kupari u općini Župa Dubrovačka, desetak kilometara od Dubrovnika. Dio kompleksa za koji je raspisan poziv uključuje pet hotela koji nisu u funkciji s pratećim sadržajima te 1.626 kreveta. Svi kapaciteti su u vrlo lošem stanju i trebaju značajnu rekonstrukciju ili ponovnu izgradnju. (B. BAN, foto T. PLAZIBLAT/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter