Krenuli letovi iz Pule za Hamburg

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Oslo je jedini grad koji je svaki dan povezan s Pulom. Potvrdio nam je to direktor Zračne luke Svemir Radmilo koji veli da je u ovom trenutku pulski aerodrom povezan s više od 30 gradova u Europi. Moskva, Pariz, Beograd, London, Bruxelles Dublin, Edinburgh, Frankfurt, Gothenburg, a od jučer i Hamburg - samo su neke od destinacija do koje se direktno može avionom iz Pule.

Iako je ranije bilo najavljeno, izgleda da ipak neće biti ništa od direktnih linija prema češkoj prijestolnici - Pragu.

- Nažalost kompanija Smart Wings je to otkazala samo dva dana prije početka letenja. Razlog možemo samo pretpostaviti, ali vjerojatno se radi o slabom bookingu, kazao je Radmilo, što još jednom potvrđuje da češki gosti za dolazak u Istru i dalje biraju cestovni pravac.

No sezona ide u skladu sa očekivanjima i svi ostali letovi se odvijaju u skladu s najavama. Rusko i ukrajinsko tržište i dalje je u padu tako da pulski aerodrom u prvih šest mjeseci bilježi 35 posto manje putnika s ovih tržišta.

- Međutim taj manjak nadoknađujemo rastom sa ostalih destinacija, pa tako bilježimo povećanje britanskih i irskih gostiju za 24 posto, a povećanje od čak 60 posto bilježe Skandinavci (Norveška, Švedska, Danska) ali i gosti iz Nizozemske kojih je ove godine 20 posto više nego lani. Tu su i Belgijanci s povećanjem od 21 posto, Španjolaca ima više za 42 posto, a Nijemaca je ove sezone više za 4 posto, kaže Radmilo.

Unatoč padu sa ruskog i ukrajinskog tržišta Zračna luka bilježi rast broja putnika za 7 posto. Radmilo pojašnjava da se ovaj rast može zahvaliti jako dobroj predsezoni i ranijem početku letenja nekih serija letova (Skandinavija, Belgija, Nizozemska) pa je tako u svibnju Zračna luka imala povećanje broja putnika od 24 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Najava i dinamika letova daje nam za pravo da za ovu godinu procjenjujemo ukupan rast od 10 posto kao realan cilj. U prvih šest mjeseci kroz Zračnu luku stiglo je 118.372 putnika. Nažalost, činjenica je da pad sa ruskog i ukrajinskog tržišta gdje smo u protekle dvije godine (procjena za 2014.) izgubili oko 75.000, te dovođenje 100.000 novih putnika sa drugih tržišta, može osigurati samo blagi rast prometa putnika na Zračnoj luci, zaključio je Radmilo. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter