Krenula sezona prehlada i hunjavica

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Ni deset dana otkako je kalendarski došla jesen temperature zraka kojima svjedočimo više sliče kraju nego početku tog, po mnogima najljepšeg godišnjeg doba. Ne čudi stoga veliki broj oboljelih od prehlade. Jaka i olujna bura dodatno je pogoršala situaciju jer je prouzročila velike temperaturne razlike u kratkom vremenskom roku. Tek što smo se oporavili od nesnosnih vrućina, temperature su se naglo spustile što je za mnogima uzrokovalo zdravstvene tegobe.

Kako doznajemo iz pojedinih pulskih liječničkih ordinacija, najviše su pogođeni kronični bolesnici, ali ni one boljeg zdravlja, tegobe nisu zaobišle. Najčešći zdravstveni problem zbog kojeg se javljaju svojim liječnicima jest jaka prehlada, često praćena malo povišenom temperaturom.

Simptomi su opća malaksalost, curenje iz nosa, peckanje u očima, te povišena tjelesna temperatura. Liječnici stoga savjetuju mirovanje, prikladnu odjeću, slojevite kombinacije su najbolje, te pojačati unos vitamina u organizam putem prehrane bogate sezonskim povrćem i voćem. Ukoliko se simptomi pogoršaju ili ne prođu u roku od pet do šest dana, treba se obratiti liječniku. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter