Krenula proizvodnja u rovinjskoj Mirni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon stanke od gotovo dva mjeseca - do cega je došlo zbog kronicne nelikvidnosti tvornice i manjka sirovine, posebno srdela koje se najviše konzerviraju - u ponedjeljak je ponovno pokrenuta proizvodnja u tvornici ribljih konzervi Mirna.

Na zboru koji je Radnicko vijece sazvalo prije prekida proizvodnje 2. srpnja, tadašnja predsjednica Uprave Gordana Vesovic objašnjavala je da se prerada zaustavlja zbog nedostatka sirovine i duga kupaca konzervi, veceg od 1,8 milijuna kuna, kao i dugovanja države za stimulacije na izvoz, u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Naglasila je da se s kupcima pregovara o placanju dugova i ugovara kupnja konzervi na skladištu, radi poboljšanja tekuce likvidnosti tvornice, o cemu ce ovisiti i dinamika isplate redovnih placa za mjesece u kojima se normalno radilo te minimalca od 2.500 kuna za vrijeme u kojem se nece proizvoditi.

U meduvremenu je Nadzorni odbor Mirne razriješio Gordanu Vesovic i na to mjesto postavio Marinka Došena. Predsjednik NO-a Dubravko Žganec je smjenu komentirao potrebom da na celo tvrtke, koja je dugo u poteškocama, dode nova osoba.

Podsjetio je da je Došen, uz ostalo, bio izvršni direktor zagrebackog Diokija i prokurist splitske Mediteranske plovidbe pa ima reference pomaknuti neke stvari u Mirni, koja je dugo u poteškocama. Došen je dužnost predsjednika Uprave preuzeo 21. srpnja, a potom je stao i na celo sestrinskih tvrtki Mirna ribolov i Mirela brand.

Od radnika Mirne smo saznali da su, dok tvornica nije radila, dobili zaostale place za svibanj i lipanj, a ovih dana ocekuju i isplatu minimalne place za srpanj.

Kamen spoticanja vezan uz placanje minimalca je vec ranije najavljena namjera poslodavca da se radnici iz dionickog društva Mirna prebace u tvrtku-kcer Mirna ribolov, preko koje se posluje vec više od deset godina, kada je blokiran žiro racun maticne tvrtke. Radnici se boje da ce prelaskom u novu tvrtku izgubiti stecena prava pa traže zaštitne klauzule u ugovoru koji ce sklopiti.

Svoje odnose s Mirnom odmrznuli su i ribari, koji zbog dugova za lani isporucenu ribu, koje procjenjuju na gotovo pet milijuna kuna, nisu htjeli Mirni predavati srdelu iz ovogodišnjeg ulova. Iako je nekoliko ribara vec utužilo Mirnu za stara dugovanja, zasad je postignut kompromis pa je zapoceo otkup svježe ribe uz redovito placanje, dok su se stari dugovi rješavali u hodu.

Suradnja je za obje strane nužna. Istarski i kvarnerski ribari moraju viškove sitne plave ribe, narocito za obilnog jesenskog ulova, kada srdela obitava pred zapadnom obalom Istre, isporucivati tvornici. Bez njihovog ulova Mirna pak ne može osigurati sirovinu za redovnu proizvodnju.(Aldo POKRAJAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter