Krenula Dolcevita, postavljene prve skele

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dvije godine cekanja u cetvrtak su konacno postavljene prve skele na zgradi u Ulici Sergijevaca 43, jednoj od cetiri zgrade ciji su suvlasnici odlucili obnoviti fasadu i krovište uz pomoc gradskog projekta Dolcevita. Vrijednost radova je 61.395 kuna s PDV-om koji ce se, kako je predvideno, placati obrocno putem uvecane pricuve. Radove izvodi tvrtka Lipa hiža.

Dolcevita je, podsjetimo, projekt kojim Grad Pula i pulska Turisticka zajednica, zajedno sa suvlasnicima, sufinanciraju obnovu fasada i krovišta u starogradskoj jezgri. Kada je bio predstavljen, za projekt obnove fasada i krovišta bili su zainteresirani suvlasnici cak devet zgrada u starogradskoj jezgri. No, tijekom iducih mjeseci i godina suvlasnici pet gradevina su polako odustajali jer nisu imali financijskih mogucnosti.

U projektu su stoga ostale cetiri gradevine koje su nakon dugog puta konacno stigle do cilja. Realizacija projekta se dosad cesto najavljivala, ali isto je toliko puta bila odgodena. Razlozi su bili financijski, jer preliminarni izracuni nisu bili u skladu sa stvarnim stanjem pa su se po nekoliko puta revidirali dok se nije pronašlo prihvatljivo rješenje. Ostvarenju projekta sigurno je pomogla i odluka Grada Pule da ce povisiti svoj udio u financiranju. Medutim, do tada su ostale svega cetiri zgrade koje su se kandidirale za projekt.    

Nakon zgrade u Ulici Sergijevaca skele ce se uskoro postaviti i na adresi Kapitolinski trg 1, cija obnova košta 199.405 kuna, a radove ce izvoditi tvrtka Navikop, koja ce raditi i na preostale dvije zgrade u Maksimijanovoj 2 i na Forumu 11. Radovi na Maksimijanovoj 2 procijenjeni su na 122.378, a na Forumu 11 na 120.820 kuna.

U meduvremenu je pokrenuta još jedna Dolcevita. Zasad su se prijavile 22 gradevine unutar starogradske jezgre. Dvije gradevine, kako je rekao Drago Glumac, direktor Castruma - upravitelja zgrada, ne spadaju u starogradsku jezgru, no kandidirale su se jer žele obnovu. Radi se o zgradama u Marulicevoj i Tršcanskoj 7. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter