Kremlj: Rušenje ruskog vojnog aviona ozbiljan incident

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je u utorak "ozbiljnim incidentom" rušenje ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, ali je rekao da se ne trebaju iznositi preuranjene ocjene budući da ministarstvo obrane nije navelo uzroke pada, nego je priopćilo da je avion "vjerojatno" srušen, javljaju ruski mediji.

- Moramo biti strpljivi, to je vrlo ozbiljan incident, ali opet, bez svih informacija bilo bi pogrešno nešto govoriti, rekao je Peskov.

- Zasad nismo čuli od ministarstva obrane uzroke pada našeg borbenog zrakoplova. Ono što sigurno znamo je da se avion nalazio u zračnom prostoru Sirije, nad teritorijem Sirije. U priopćenju ministarstva obrane korištena je riječ vjerojatno oboren, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje hoće li Moskva pribjeći članku 51 Povelje UN-a koji predviđa pravo države na samoobranu.

- Dok se ne pojavi točna informacija, na to je pitanje nemoguće odgovoriti, istaknuo je Peskov.
Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbog navodog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao deset upozorenja. Rusko ministarstvo obrane objavilo je međutim da zrakoplov nije ušao u turski zračni prostor.

Ovo je prvi put da je neka zemlja NATO-a srušila ruski ili sovjetski zrakoplov još od pedesetih godina 20. stoljeća.
U Kremlju nisu potvrdili izvješća ruskih medija da će predsjednik Vladimir Putin popodne održati izvanredni sastanak ruskog vijeća sigurnosti.

Ranije je rusko ministarstvo obrane priopćilo da se "ruski borbeni zrakoplov Su-24 srušio na teritoriju Sirije u utorak vjerojatno zbog napada sa zemlje", ističući da se navedeni zrakoplov cijelo vrijeme nalazio u sirijskom zračnom prostoru. 

Turski borbeni zrakoplovi F-16 srušili su avion nedaleko od sirijske granice nakon opetovanih upozorenja o kršenju zračnog prostora, ali Moskva tvrdi da može dokazati da zrakoplov nije napuštao sirijski zračni prostor.

- Podaci koje imamo ovdje vrlo su jasni. Dva zrakoplova približavala su se našoj granici i mi smo ih upozorili jer su dolazili previše blizu, rekao je jedan visoki turski dužnosnik za Reuters. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren deset puta u pet minuta da krši turski zračni prostor, ali je ignorirao upozorenja.

Zrakoplov je srušen na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.

Sirijski Turci ustvrdili su da je jedan pilot poginuo nakon pada zrakoplova. Prema prvim informacijama, oba su se pilota uspjela katapultirati iz aviona, a nakon toga je jedan od njih navodno pao u ruke pobunjenika, dok za drugim tragaju.

To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bašara al Asada.

Turski premijer Ahmet Davutoglu zatražio je od ministarstva vanjskih poslova da se o "razvoju događaja na sirijskoj granici" konzultira s NATO-om, UN-om i drugim uključenim zemljama, prenijeli su turski mediji.

Očekuje se da će se NATO uskoro oglasiti priopćenjem o incidentu, a Sjevernoatlantsko vijeće NATO-a održat će na traženje Turske izvanredni sastanak na razini veleposlanika u utorak poslijepodne. 

Također se očekuje se da bi ruski predsjednik mogao dati izjavu o incidentu. U gornjem domu ruskog parlamenta rušenje zrakoplova nazvali su "međunarodnom provokacijom".

Jedan pilot ubijen, za drugim se traga
Jedan ruski pilot ubijen je, a za drugim se još traga nakon što je Turska srušila ruski borbeni zrakoplov u Siriji, objavila je u utorak ruska vojska, prenose agencije.

Piloti su se katapultirali nad sirijskim teritorijem, pri čemu je jedan ubijen vatrom sa zemlje, rekao je načelnik glavnog stožera Sergej Rudskoj. Potraga i akcija spašavanja u kojoj sudjeluju dva helikoptera MI-8 je u tijeku, dodao je.

Sirijski pobunjenici tvrde da su ubili oba pilota, a neimenovani dužnosnici turske vlade kažu da su obojica možda još živa i da rade na njihovu oslobađanju.

Rusko ministarstvo obrane također je suspendiralo sve vojne kontakte s Turskom, a ruski ratni brodovi rasporedit će se u vodama uz zapadnu sirijsku pokrajinu Latakiju, prenijele su agencije.

Reakcije na rušenje ruskog zrakoplova u Siriji
Europska unija pozvala je u utorak na mir nakon turskog rušenja ruskog vojnog zrakoplova na granici Sirije i Turske, na razum pozivaju i europski čelnici, a za Siriju je turski čin "očita agresija" i terorizam.

- U ovom opasnom trenutku nakon rušenja ruskog zrakoplova, svi moramo ostati hladne glave i mirni, napisao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru. 

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini o izgredu je razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i nalgasila da je "važno izbjeći eskalaciju". 

"Izvanredni sastanak" Vijeća NATO-a, glavnog foruma za političku konzultaciju NATO-a predviđen je u utorak u Bruxellesu. 

U tom su vijeću predstavnici 28 zemalja članica NATO-a među kojima je i Turska. 

Čelnici zemalja članica Europske unije trebaju u nedjelju s Turskom održati sastanak o migrantskoj i izbjegličkoj krizi.

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada osudio je tursko rušenje zrakoplova kao "očitu agresiju" protiv suvereniteta Sirije.

- To pokazuje da se turska vlada svrstala na stranu terorizma i da podržava terorističke skupine koje su počele padati pod udarcima sirijske vojske, rekao je vojni izvor koji je citirala državna agencija Sana. 

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u utorak je izjavio kako se nada da tursko rušenje ruskog zrakoplova u blizini granice sa Sirijom neće ugroziti pregovore o rješenju sirijskoga građanskog rata.

- Moramo se nadati da ovaj događaj neće unazaditi ohrabrujuće prve pregovore, koji nude malu nadu da će sirijski sukob deeskalirati, kazao je Steinmeier u Berlinu.

Britanski premijer David Cameron snažno je potaknuo Rusiju i Tursku na izravne pregovore o srušenome ruskom zrakoplovu, da bi se izbjegla eskalacija sukoba i potencijalno ponavljanje sličnog incidenta, kazala je u utorak njegova glasnogovornica.

- Premijer je snažno ohrabrio premijera Davutoglua da zajamči izravnu komunikaciju između turske i ruske strane o ovom incidentu, rekla je glasnogovornica, dodavši da je britanski premijer s Davutogluom razgovarao ranije u utorak. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter