Kremlj: Hodorkovski se može vratiti u Rusiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši naftni tajkun i kritičar Kremlja Mihail Hodorkovski, koji je otputovao u Njemačku nakon što ga je pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin poslije deset godina provedenih u zatvoru, može se ako želi vratiti u Rusiju, rekao je u subotu glasnogovornik Kremlja.

Glasnogovornik Dmitri Peskov je odbio reći je li Hodorkovski oslobođen pod nekim uvjetima te hoće li mu u domovini biti dozvoljeno bavljenje politikom.

Peskov je rekao da je Hodorkovski napisao dva pisma Putinu, jedno kratko službeno i drugo dugo i osobnije, ali nije iznosio druge pojedinosti.

Hodorkovski je u petak stigao u Berlin nekoliko sati nakon izlaska iz zatvora u Kareliji, na sjeverozapadu Rusije.

U Berlinu, gdje se u subotu sastao sa starijim sinom Pavelom, objavio je priopćenje u kojem potvrđuje da je tražio oprost iz obiteljskih razloga, ali da nije priznao krivnju za utaju poreza.

- Obratio sam se ruskom predsjedniku 12. studenoga sa zahtjevom za oprost u vezi s obiteljskim okolnostima. Priznanje krivnje nije se spominjalo, rekao je Hodorkovski.

Mihail Horokovski je istaknuo da je zahvalan svima koji su ga podržavali tijekom zatočenja i naglasio da preostaje puno posla, oslobađanja osoba koje su i dalje u zatvoru, posebice Platona Lebedeva, suradnika koji je osuđen zajedno s njim. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter