Kremasto kao samoborska kremšnita!


Kako i priliči skorom kraju godine, širom interneta i društvenih mreža objavljuju se raznolike liste raznih najboljih stvari koje treba doživjeti, posjetiti, kupiti ili kušati.

Tako i dinamični hrvatski enogastronomski portal Taste of Croatia donosi zanimljive TOP-10 popise, među ostalim i o vinima, a zanimljivo je da istarska vina na tim popisima koji inače obuhvaćaju cijelu Hrvatsku, kotira izuzetno dobro. Još je zanimljivije što se na tim popisima uz zvijezde istarskog vinarstva odnosno vinare koji su već petnaestak godina poznati "preko Učke", po prvi put pojavljuju i mnoga nova imena, odnosno vinari koji dosad nisu bili toliko medijski eksponirani.

Tako portal Taste of Croatia donosi, zasad, dva TOP-10 vinska popisa. Prvi je naslovljen "10 best buy hrvatskih vina koja morate probati", a njime su obuhvaćena vina s cijenom do 10 eura odnosno 75 kuna za butelju. O svakom predstavljenom vinu pisao je po jedan od stalnih kolumnista, a opisi vina se ponekad drže isključivo organoleptičke faktografije, no ponekad su i vrlo poetični, vrckavi i duhoviti.

Prvo vino na popisu je sauvignon bijeli 2016. iz bujske vinarije Josipa Frankovića, za koji je napisano da "pršti od užitne, slasne voćnosti a zatvara se podatno i kremasto kao samoborska kremšnita". Drugi je Damir Dobravac iz Rovinja sa svojom Sonatom 2016., za koju se kaže da je "Tradicionalnija malvazija, moćna, topla a istovremeno mekana i svježa". Cabernet franc iz 2011. kaštelirske vinarije Legovina treći je na ovom popisu, opisan kao "predivno zrelo vino, kojim i na slatkom nosu i na voćnom nepcu dominiraju zrele višnje, dok crne masline, koža, te lišćem ujesen prekrivena zemlja zaokružuju divno usklađenu kompoziciju". Na best-buy popisu je od istarskih vina još teran iz 2016. Marka Fakina iz Motovuna, za kojeg je recenzent napisao da je "rijetka zvjerka, odlično vino bez suvišnog peglanja, savršeno uz masnu zimsku hranu".

Druga TOP-10 lista naslovljena je "10 najboljih hrvatskih vina za počastiti se", na njoj su vina "za vinopije ozbiljnijeg ukusa" s cijenom do "razumnih 20 eura". I na ovoj su listi prva tri vina istarska. Crni muškat iz 2015. iz vinarije Lunika Daniela Bastijančića iz Brajkovića na Rovinjštini komplimentiran je ocjenom da dijeli "istu aromu ljubičica sa Lacrima di Moro d'Alba iz talijanske regije Le Marche, najpoznatijim takvim vinom", a njegova se konzumacija preporučuje uz patku ili gusku pečenu s voćem. Na popisu slijedi odležana malvazija La Prima iz 2015. Marka Fakina iz Motovuna, nagrađena Decanterovom zlatnom medaljom. Za ovo vino recenzent kaže da je "iznimno kompleksno i uravnoteženo vino koje vas kroz nepčani labirint može vodati satima, a da vam igra ne dosadi".

Slijedi "Ines u bijelom" iz 2009. godine, kupaža sedam bijelih sorti iz vinarije Roxanich, koju se nakon opsežne organoleptičke analize naziva "poslasticom za ljubitelje kompleksnih, maceriranih vina te iskusnije vinoljupce". Damir Dobravac iz Rovinja pojavljuje se i na ovom popisu, ovaj put sa Simfonijom iz 2011. godine, maceriranom malvazijom koja, kako kaže recenzent, "prekrasno stari, bogatih bujnih aroma, kompleksna je i neočekivana, vino za višesatno uživanje". Iz vodnjanske vinarije Babos na ovaj je popis uvršteno vino od prosušenih bobica "Vin de Rosa", koje "osvaja svojom medenošću, koju prate začinske i orašaste note, s laganim dodirom tradicijske patine", a preporučuje se za božićno čašćenje uz prigodne suhe kolačiće.

Udio istarskih vina na oba popisa nedvojbeno pokazuje da istarski vinski svijet postaje sve poznatiji hrvatskim vinoljupcima i vinskim medijima, koji ga posljednjih godina počinju upoznavati u mnogo više nijansi nego što je to dosad bio slučaj, ali također pokazuje i da su mlade snage istarskog vinarstva sazrele za nadmetanje s vinarima i daleko preko Učke. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter