Kreditno zaduženje za asfaltiranje ceste Mlin - Baštići - Gržići

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Općinsko vijeće Grožnjana utvrdilo je prvi prijedlog proračuna za 2018. godinu u iznosu od 9,8 milijuna kuna, u čemu je sadržano predviđeno kreditno zaduživanje od dva milijuna kuna. Ako se izuzme ta pozajmica, planirani prihodi i razni primici u idućoj godini manji su za 14 posto od ovogodišnjeg plana. Iz ove godine u iduću prenijet će se i manjak od 500.000 kuna koji će se nadoknaditi iduće godine kroz planirane prihode.

U idućoj godini u Općini Grožnja planiraju ukupne prihode poslovanja od 5,5 milijuna kuna ili 12 posto manje nego u planu za ovu godinu. Pomoći su planirane u iznosu od 1,5 milijun kuna ili 38 posto manje. Jedan od razloga manje očekivane pomoći je zapravo ovogodišnji veliki plan koji se odnosio na pomoć Ministarstva turizma na ime kapitalnih pomoći za kamping parkiralište dobiti 810.000 kuna. Taj je projekt odgođen, pa se u idućoj godini planira pomoć od 100.000 kuna.

Trećina prihoda od prodaje nekretnina

Inače, pod stavkom pomoći su tekuće donacije i pomoći iz državnog i županijskog proračuna, te od regije Veneto. Prihodi od poreza planiraju se u iznosi od dva milijuna kuna ili 23 posto više, od čega se najviše očekuje od poreza i prireza na dohodak zaposlenih, te od poreza na imovinu, odnosno poreza na promet nekretnina. Od raznih pristojbi očekuje se prihod od 793.000 kuna ili 11 posto više. Povećanje je odraz očekivanog rasta prihoda od komunalnog doprinosa i komunalne naknade.

Trećina predviđenih ukupnih prihoda proračuna, bez pozajmice, očekuje se od prodaje nekretnina u vlasništvu Općine. To je ipak 19 posto manje nego što se očekuje da će biti u ovoj godini. Prihodi od imovine planirani su u iznosu od 915.000 kuna, što je 12 posto manje, a najveći prihoda u toj kategoriji su od zakupa poslovnih prostora, poljoprivrednog zemljišta i naplate parkinga, koje je u planu i za iduću godinu.

U ukupnom planu proračunskih prihoda je i zaduživanje od dva milijuna kuna za asfaltiranje nerazvrstane ceste Mlin – Gržići - Baštići u dužini od dva kilometra. To je najveća investicija kojom će biti obilježena iduća godina, a pripreme za tu investiciju traju gotovo dvije godine. Projekt je prihvaćen i čeka se konačno rješenje resornog ministarstva, ali po pravilima Općina mora imati svoja sredstva koja će se završetkom posla refundirati. Kako je to velik iznos za skromni proračun, išlo se na kreditno zaduženje kojom će se realizirati ta investicija. Ta je cesta jedna od najslabije uređenih, zapravo je to poljski put koji se malo koristi, a mještani tih sela do Grožnjana i dalje morali su preko oprtaljskih cesta.

Amandmani do kraja mjeseca

Ostali planirani rashodi uglavnom se odnose na tekuće poslovanje i izvršavanje zakonskih odredbi, kao što je sufinanciranje vrtića, vatrogastva, političkih stranaka, nacionalnih manjina i slično, a tu su i razvojni programi u području gospodarstva, zdravstva i socijalne skrbi, školstva, kulture, zaštite sakralnih objekata, sporta itd. Ukupni rashodi očekuju se u idućoj godini u iznosu od 9,3 milijuna kuna ili 18 posto manji od ovogodišnjeg plana. Na temeljima plana proračuna za iduću godinu, utvrđene su projekcije proračunskih kretanja za naredne dvije godine.

Do kraja mjeseca vijećnici mogu podnijeti amandmane na predloženi plan proračuna, ali samo na posebni dio, ne dirajući ukupni iznos prihoda i rashoda. Ukoliko se negdje traži povećanje, mora se predložiti u tom iznosu i smanjenje u pojedinim stavkama proračuna. O eventualnim amandmanima će se raspravljati na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, kada se očekuje konačno utvrđivanje proračuna Općine Grožnjan u 2018. godini. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter