Kreditne kartice - klopka za novi dug

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kupovina hrane, plaćanje režija, rata kredita za stan, posebice ako je u švicarcima, računa za mobitel, osiguranja za automobil i već je potrošen maksimalni limit mjesečne potrošnje. No, uskoro dolazi zima i treba obnoviti garderobu, djetetu kupiti novu trenerku i tenisice.

Kao za inat pokvarila se mašina za rublje i morate kupiti novu. Novčanik je prazan, a tekući račun već u minusu, pa "peglate" kreditnu karticu nadajući se da će se za mjesec dana uspjeti nekako namaknuti novac i riješiti ove troškove koji će stići na naplatu.

Iako zbog krize kartično poslovanje bilježi manji rast nego ranijih godina, mnogi su građani već upali u klopku zaduživanja putem kartica, što nam je, u neslužbenom razgovoru, potvrdila dugogodišnja zastupnica kreditnog poslovanja u Istri.

- Svi korisnici kartica uvijek troše više jer nisu ograničeni potrošnjom. Ako u novčaniku imamo sto kuna potrošit ćemo samo toliko, ali ako imamo karticu moći ćemo lako prekoračiti taj iznos. Sve neplanirane kupovine uvijek se plaćaju karticom. Kartice su izmišljene radi sigurnosti, kako bi se doskočilo pljačkašima gotovine, ali to se izgubilo iz vida te se kartice često koriste kako bi se plaćalo novcem kojega nema.

Mnogi su upali u dugove jer su, povodeći se reklamama, kupovali najnovije modele mobitela ili televizora, nisu kontrolirali svoju potrošnju te su se doveli do toga da nemaju ni za kruh. No, kartično poslovanje često je prisutno i kod kupovanja hrane, plaćanja osnovnih životnih troškova jer redovna plaća više nije dostatna, pa možemo reći da je "peglanje" kartice u našoj zemlji postao način života, odnosno golog preživljavanja iz mjeseca u mjesec, veli nam naša sugovornica.

Najučinkovitiji način za smanjenje duga po kreditnoj kartici je da sami odredimo maksimalni limit koji možemo pokriti iz kućnog budžeta te da dogovorimo s bankom da nam blokira isplatu iznad tog iznosa. Isto tako vrijedi i za debitnu karticu ako se koristi odobreni minus. (M. JERIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter