Krediti za očuvanje malih obrtnika i poduzetnika

Mario Paliska i Miro Dodić (V. HABEREITER)
Mario Paliska i Miro Dodić (V. HABEREITER)

Predsjednici Uprave Istarske kreditne banke Umag i Obrtničke komore Istarske županije Miro Dodić i Mario Paliska u sjedištu IKB-a u Umagu potpisali su sporazum o poslovnoj suradnji, čime su obrtnicima na području županije osigurani povoljniji uvjeti kreditiranja. Nastavak je to dugogodišnje uspješne suradnje dviju ustanova.

Time su obrtnicima na raspolaganju kreditne linije - kratkoročni krediti za obrtna sredstva s rokom otplate do 12 mjeseci, krediti za pripremu turističke sezone 2014., dugoročni krediti za financiranje trajnih obrtnih sredstava s rokom otplate do pet godina, dugoročni krediti za nabavu opreme s rokom otplate do sedam godina, te dugoročni krediti za kupnju i izgradnju poslovnih objekata s rokom otplate do 12 godina.

- Kratkoročni krediti mogu se dobiti uz fiksnu kamatnu stopu od šest i pol posto u kunama, a za dugoročne kredite tromjesečni EURIBOR iznosi od + 5,5 do 6,5, ovisno o bonitetu. To znači da bi te kamatne stope sada bile od 5,8 do 6,8 posto, s time da su dugoročni krediti do 12 godina, krediti za tretiranje opreme do sedam godina i za pripremu sezone kratkoročni krediti do godine dana. Kratkoročni krediti svi su u kunama s fiksnom kamatnom stopom, kazao je Dodić.

Istaknuo je da što se tiče dugoročnog kreditiranja nude poseban uvjet - otplata kredita u ljetnim mjesecima jer je većina obrtnika na ovom području vezana za turističku sezonu i prihode od nje. Stoga u banci smatraju da je puno pogodnije otplaćuju kada imaju sredstva, dok se u zimskom periodu servisira samo kamata.

- Obrtnici su zainteresirani za ovakve pogodnosti jer je ovo početak sezone i upravo je sada vrijeme kada je novaca najmanje i omogućujemo da po povoljnijim uvjetima dobiju kratkoročne i dugoročne kredite. Interes je sigurno veliki jer novca je sve manje, a priprema sezone je u tijeku pa su potrebna sredstva da bi mogli uložiti i izgurati sezonu, kazao je Paliska.

Sporazum vrijedi do kraja ožujka iduće godine, a IKB će obrtnicima odobravati i Mastercard Business kreditnu karticu namijenjenu poslovnim subjektima bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja do 31. prosinca ove godine.

Paliska je podsjetio na stalnu suradnju Komore i IKB-a i na drugim projektima, kao što je organizacija Obrtničkog sajma Istre, a pratili su Komoru i udruženja i prilikom investicija u vlastite prostore.

Dodić je istaknuo da je politika banke uvijek bila vezana uz srednje i malo poduzetništvo, tako da za razliku od većine banaka IKB uglavnom kreditira poduzetnike, a manjim dijelom građane kao fizičke osobe. Stav IKB-a je da poduzetništvo treba više podupirati jer će se u toj bazi stvoriti određeni uvjeti za kvalitetnije proizvode i povećanje zaposlenosti. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter