Krediti u švicarcima postaju nocna mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Franak je prema kuni ovih dana ojacao za novih 0,85 posto, pa sada srednji tecaj iznosi rekordnih 5,47 kuna za franak. Tko je prosjecni stambeni kredit u švicarskim francima podignuo sredinom 2007., kada su franci bili iznimno popularni zbog nešto nižih kamata, sada ima ratu vecu za cijelih tisucu kuna, a najveci skok dogodio se upravo krajem prošle te u ovoj godini, kada su rate narasle za 400 do 500 kuna!

Prema srednjem tecaju HNB-a, u srpnju 2007. franak je vrijedio 4,4 kune, što znaci da je 100 tisuca franaka bilo oko 440 tisuca kuna, a sada kada se tecaj popeo na gotovo 5,5 kuna, protuvrijednost tog iznosa je oko 550 tisuca kuna, što je skok veci od 100 tisuca kuna, a s takvim rastom glavnice rastu i rate kredita. Primjerice, prema kreditnim kalkulatorima banaka, rata kredita od 100 tisuca franaka na rok otplate od 20 godina uz kamatnu stopu od oko šest posto iznosi 716 franaka.

Prije tri godine rata je dakle u kunskoj protuvrijednosti iznosila 3.150 kuna, ali kad se oduzme i razlika u kamatnoj stopi koja se u meduvremenu povecala, anuitet je bio i niži, oko 2.900 kuna. Sa sadašnjim pak tecajem spomenuta rata u kunama iznosi nešto manje od 4.000 kuna. Razlika je dakle samo po osnovi tecaja oko tisucu kuna, a s kamatnim prirastom (s oko cetiri na oko šest posto godišnje kamate) i premašuje taj iznos.

Klijenti banaka s kojima smo razgovarali žale se da teško i mogu pratiti tecaj jer svaki mjesec, ocekujuci rast rate, u kunama uplate malo više, za svaki slucaj, no do kraja mjeseca opet budu u negativnoj tecajnoj razlici.

Na tablici HNB-a s kretanjem tecajeva vidljivo je da se sve do listopada 2008. švicarski franak držao ispod 4,7 kuna, medutim tada pocinje njegov rast, a gradani prvi put shvacaju što znaci biti izložen tecajnom riziku na koji je HNB upozoravao, s obzirom na to da drži stabilnim tecaj kune prema euru, ali kretanje franka prema kuni se izvodi posredno, preko njegova kretanja prema euru. Buduci da su stvari za euro pošle nizbrdo, hrvatski gradani s kreditima u francima sada to itekako osjete.

Tih je kredita oko 15 posto u ukupnim kreditima gradana, a bilo ih je i više, no dio dužnika se vec na prvi znak problema nastojao riješiti švicaraca prebijajuci ih novim kreditom u kunama ili u eurima. Lani se franak pak prema kuni kretao oko 4,8 kuna pa je rata iz našeg primjera bila oko 3.400 kuna, no u sijecnju i veljaci ove godine probija granicu od 4,9 kuna, da bi u ožujku skocio na pet, a potom i više, do sadašnjih gotovo 5,5 kuna.

To znaci da je od prosinca prošle godine do sada rata narasla s oko 3.472 na 3.916 kuna, što je gotovo 500 kuna više. (A. DRAGOJEVIC MIJATOVIC/Novi list)

ANALIZU SITUACIJE NASTALE ZBOG RASTA ŠVICARSKOG FRANKA PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter