Krediti u "švicarcima": Građani pobijedili banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Sudac Radovan Dobronić presudu je objavio točno godinu dana nakon prvog pripremno ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

Obrazlažući presudu sudac je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke.

Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. No, povrat novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima.

Riječ je o prvoj takvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa, a Potrošač ističe da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce".

Suđenje je počelo u ožujku, kada je sudac ustvrdio da je valutna klauzula dopuštena, ali da bi njena primjena trebala biti iznimka, a ne pravilo te da se postavlja pitanje opravdanosti uvođenja tog instrumenta u vrijeme dok je kuna bila stabilnija od franka i eura.

Niz korisnika spornih kredita posvjedočio je da su im banke sugerirale da je franak stabilna valuta, ali su im kasnije drastično porasle rate dugoročnih kredita vezanih uz tu valutu čiji je rast u kombinaciji s povećanjem kamata brojnim dužnicima, nakon višegodišnje otplate, povećao iznos preostale glavnice.

Opunomoćenici banaka rast kamata obrazložili su skupljom tržišnom kamatnom stopom i troškovima kapitala, ustvrdivši da bi bez njihove obazrivosti povećanje bilo još i više.

Linić o presudi: To je sada stvar banaka

Ministar financija Slavko Linić za jutrošnju je nepravomoćnu sudsku presudu u korist udruge Potrošač protiv osam komercijalnih banaka rekao da je to sada stvar banaka koje je trebaju rješavati.

- To je sada stvar banaka, koje neka rješavaju takvu sudsku presudu, izjavio je Linić novinarima prije sjednice Vlade.

Upitan pak što je s njegovim prijedlogom zakona o potrošačkom kreditiranju, Linić je rekao da je on u proceduri te da će vjerojatno idući tjedan biti na Vladi.

Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Sud pozvao banke na nagodbu

Sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić pozvao je osam hrvatskih banaka koje su od udruge Potrošač izgubile spor zbog kredita u švicarskim francima da se pokušaju nagoditi jer bi današnja presuda, postane li pravomoćna, bila temelj za nove tužbe koje bi banke mogle baciti na koljena.

- Ima razloga da budete razumni i pokušate postići kompromis s tužiteljem, rekao je Dobronić te je dodao da tolika količina tužbi može iscrpiti svaku banku. Banke su ranije odbile poziv Potrošača za mirenje, a sudac je rekao da ne razumiju težinu Zakona o zaštiti potrošača.

Obrazlažući presudu Dobronić je ustvrdio da banke kao profesionalci nikako nisu smjele građanima ponuditi usluge kredita vezane uz švicarski franak s promjenljivom kamatnom stopom i promjenljivom glavnicom.

Takva kombinacija neograničene promjenjive kamatne stope i glavnice u vrijeme fluktuacije tečaja i na tako dugi rok je potpuno neprihvatljiva, kazao je te je ustvrdio da su banke povrijedile prava potrošača jer ih nisu u cijelosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke. Bankama je zabranjeno slično postupanje ubuduće i naloženo da isplate parnični trošak veći od 440 tisuća kuna.

Građani će svoja potraživanja prema bankama moći ostvariti tek nakon pravomoćnosti u privatnim parnicima. Predstavnici banaka najavili su žalbu, dok su, odvjetnici Potrošača zadovoljni odlukom. No, smatraju da odluku treba uzeti smireno i s umjerenim oduševljenjem, jer slučaj još nije gotov. O žalbama će odlučivati Visoki trgovački sud.

Sabor: Dobar znak

Nepravomoćna sudska presuda u korist udruge Potrošač protiv osam komercijalnih banaka dobar je znak, ali i pokazatelj da u Hrvatskoj sustavno treba raditi na zaštiti potrošača, ocijenili su danas predstavnici stranaka u Hrvatskom saboru - i vladajućih i oporbenih.#L# Presuda je osvježenje i ohrabrenje, s tim da uvijek moramo brinut.

Burza obustavila trgovanje dionicama nekih banaka

Zagrebačka burza obustavila je danas trgovanje redovnim dionicama Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb te obveznicama Erste&Steiermärkische bank, a obustava će trajati dok javnost ne bude potpuno i točno informirana o sadržaju nepravomoćne prvostupanjske presude Trgovačkog suda u Zagrebu u korist društva Potrošač u sporu protiv osam poslovnih banaka.

Trgovanje je obustavljeno nešto prije 10 sati, odmah nakon današnje presude Trgovačkog suda te je Burza izdavateljima, odnosno bankama čije dionice i obveznice kotiraju na Burzi, a koje su obuhvaćene presudom, uputila upit kojim od njih traži da joj dostave obavijest o sadržaju nepravomoćne prvostupanjske presude.

Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter