Krediti stanovništvu porasli

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Ukupni krediti stanovništvu iznosili su krajem listopada 118,8 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili 0,9 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pri čemu je porastao udjel kunskih kredita, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Tako su ukupni kunski krediti krajem listopada iznosili 56,4 milijarde kuna i bili za 8,2 milijarde kuna ili 17 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, navode analitičari u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Devizni krediti i krediti s valutnom klauzulom iznosili su, pak, na kraju listopada 62,3 milijardi kuna, što je za 7,1 milijardu kuna ili 10,3 posto manje na godišnjoj razini.

"Posljedično, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu porastao je s 41 posto krajem prošlogodišnjeg listopada na 47,5 posto krajem listopada ove godine, odražavajući time trend razduživanja stanovništva u devizama i smanjenje valutnih rizika", navodi se u analizi, objavljenoj u petak.

Najveći udio u ukupnim kreditima stanovništvu uobičajeno pripada stambenim kreditima, čija je ukupna vrijednost krajem listopada iznosila 52,1 milijardi kuna, što je 0,2 posto manje u odnosu na isti lanjski mjesec.

I u toj se kategoriji kredita stanovništvu bilježi trend promjene valutne strukture.

"Tako je udio kunskih kredita u ukupnim stambenim kreditima krajem listopada iznosio 25,4 posto, što predstavlja porast udjela za 6,4 postotna boda u odnosu na isti mjesec prošle godine. Istovremeno, udio je kunskih kredita s valutnom klauzulom zabilježio pad s 81 posto krajem prošlogodišnjeg na 74,6 posto krajem ovogodišnjeg listopada", navode analitičari RBA.

Gotovinski nenamjenski krediti su krajem listopada iznosili 42,9 milijardi kuna te su na godišnjoj razini bili viši za 2,3 milijarde kuna ili 5,5 posto.

Njihov je udio u ukupnim kreditima stanovništvu iznosio 36,1 posto, čime su pozicionirani na drugo mjesto.

"Smatramo da se proces razduživanja sektora stanovništva primakao svome kraju, što bi se u narednom razdoblju prvenstveno moglo odraziti u kretanjima kategorije stambenih kredita", poručuju analitičari RBA.

U idućim mjesecima očekuju porast nominalne vrijednosti stambenih kredita stanovništvu.

No, "oporavak ukupnog kreditiranja stanovništva će prema našim očekivanjima biti skroman i uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada, koje još uvijek ne pokazuje zamjetniji rast zaposlenosti, koja je preduvjet za ulazak u nove financijske obveze", zaključuju analitičari RBA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter