Kredite brodogradilišta Vlada pretvorila u javni dug

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na sjednici u cetvrtak donijela odluku o preuzimanju kreditnih obveza brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Brodosplit od 1,837 milijardi kuna, po osnovi izdanih državnih jamstava, u javni dug Hrvatske.

Vlada ce radi preuzimanja obveza triju brodogradilišta zakljuciti ugovor o kreditu s bankom Credit Suisse International u Londonu pod povoljnijim uvjetima nego dosad, rekao je ministar financija Slavko Linic.

Uvjeti su dvije godine poceka i cetiri godine otplate, uz iskljucivanje jednokratne naknade od 1,7 posto i s kamatom koja je za jedan posto povoljnija nego ranije, kazao je Linic.

Preuzimanje kreditnih obveza brodogradilišta, osiguranih državnim jamstvima, radi se u sklopu programa restrukturiranja hrvatske brodogradnje koji su prihvatili Europska komisija i hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Na sjednici je takoder prihvacen sporazum o financiranju programa IPA - komponenta Pomoc u tranziciji i jacanje institucija za 2011. godinu.

Ukupna vrijednost programa iznosi 420 milijuna kuna, od cega je darovnica EU-a 256 milijuna kuna, a ostatak ce sufinancirati Hrvatska, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grcic.


Podijeli: Facebook Twiter