Kredit za nabavku autobusa podmirivat će Grad Pula

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko vijeće jednoglasno je usvojilo odluke kojima Pulapromet kreće u nabavu 20 novih niskopodnih autobusa na prirodni plin, te dalo potporu ovom gradskom trgovačkom društvu za zaduživanje kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBOR) u iznosu od pet milijuna eura na devet godina. No, iako se zadužuje Pulapromet, kredit će otplaćivati Grad Pula, baš kao što je to činio proteklih godina za prijašnju nabavu autobusa.

Godišnja tranša 625 tisuća eura

Kako je u obrazloženju prijedloga naveo direktor Pulaprometa Igor Škatar, ove su odluke početak projekta nabavke novih autobusa nakon što je Pulapromet isplatio kredit podignut 2007. godine za tadašnju nabavku 22 nova niskopodna autobusa.

- Spremni smo za novi kredit. Zahvaljujući ovoj nabavci novih autobusa razvijat ćemo javni gradski prijevoz, Pulapromet, ali i Plinaru, koja će izgraditi punionicu stlačenog plina. Ugovori o kreditiranju s EBOR-om idu na očitovanje u Ministarstvo financija, a usporedo s time radit ćemo na izradi Strategije prometa, rekao je Škatar.

Vijećnika HSU-a Radenka Ognjenovića zanimalo je, ipak, koliko će nabavka novih autobusa koštati Grad, s obzirom da se i prethodni kredit podmirivao iz gradskog proračuna, a ne poslovanja Pulaprometa, na što je dobio odgovor da će i ovoga puta Grad podmirivati rate kredita, što će godišnje iznositi 625 tisuća eura, odnosno, gotovo 4,7 milijuna kuna.

Jedina točka dnevnog reda koja nije usvojena jednoglasno, odnosno uz suzdržanu oporbu, bila je otpis zateznih kamata na glavnicu duga Arsena Bizjaka. Naime, nakon što je Grad deset godina neuspješno pokušavao sprovesti ovrhe zbog neplaćanja zakupa poslovnog prostora u Maksimijanovoj ulici 2, bivši zakupac koji živi u Italiji podmirio je glavnicu duga u iznosu od 76 tisuća kuna, te zatražio otpis zateznih kamata u iznosu od 106,5 tisuća kuna. U pojašnjenju piše da je Grad pokušavao sa sedam ovršnih rješenja naplatiti dug i nije uspio, a nakon što je otplaćena glavnica prihvatio oprost zateznih kamata.

Dioba lučice Bunarina

Ognjenoviću, međutim, nije bilo jasno kako je Grad dozvolio svih ovih godina rast duga za zakup prostora od sedam četvornih metara, te smatra da zakupac za takvu malu kvadraturu očito od početka nije plaćao zakup, a prostor je uzeo u zakup 1998. godine. Potvrđeno mu je da je dug nastao u razdoblju od 2000. do 2013. godine te da Grad nije uspio naplatiti potraživanja jer zakupac živi u Italiji.

Preostale točke dnevnog reda na sjednici Vijeća usvojene su jednoglasno i bez ikakve rasprave. Vijećnici su tako podigli ruke za usvajanje polugodišnjeg izvještaja o izvršenju ovogodišnjeg proračuna u visini od 177,5 milijuna kuna ili 43,12 posto; za odluke o komunalnim djelatnostima; natječaj za odabir isporučitelja električne energije za potrebe javne rasvjete i semafora te za privremeni statut novog Dječjeg vrtića Mali svijet. Isto su usvojene i izmjene i dopune odluke o nerazvrstanim cestama; Srednjoročnog trogodišnjeg plana davanja koncesija i Plana davanja koncesija za 2017. godinu, a tiču se razdiobe nautičke i "javne" lučice Bunarina, te promjena u načinu prihvaćanja stupnja invalidnosti osoba s invaliditetom prilikom omogućavanja besplatnog parkiranja u gradu. Usvojena je i odluke o visini koeficijenta boravišne pristojbe, te za kraj prihvaćena prodaja Stanoinvestu osam tisuća četvornih metara na Kaštanjeru za što je Grad prihodovao 4,17 milijuna kuna. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter