Kredit se može raskinuti 14 dana od potpisivanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruge za zaštitu potrošaca pokrenule su nacionalni projekt kojim ce potrošace, posebno one koji podižu neki kredit, putem medija, brošura i letaka informirati o tome na što prilikom podizanja kredita, i opcenito potpisivanja potrošackih ugovora, trebaju pripaziti.

Prema rijecima Tanje Popovic iz Centra za edukaciju i informiranje potrošaca (CEIP), vecina potrošaca potpiše ugovor o kreditu, a tek onda uoci i ono nepovoljno u njemu. Ni sami potrošaci, medutim, nisu dovoljno zainteresirani za pravu informaciju, kaže Tomislav Loncar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošaca.

U njegovih deset godina rada u udruzi, napominje, svega su dva potrošaca udrugu, kao besplatno savjetodavno tijelo, nazvala s pitanjem u kakav se kredit upustiti, dok daleko više potrošaca savjet traži kasnije, nakon što je kredit vec potpisan, cesto i s lihvarskim poduzecima.

Nismo vicni niti praksi, vani uobicajenoj, da se za pomoc obracamo strucnim, nezavisnim financijskim savjetodavnim društvima. "Takav cemo savjet možda platiti sto eura, ali cemo dugorocno, ulaskom u kredit o kojem sve znamo, uštedjeti puno više", napominje Loncar.

Kako se od potrošaca culo jucer na okruglom stolu o vodenju osobnih financija u organizaciji potrošackih udruga, banke zaracunavaju ogromne kamate na minuse, i do 12 posto, a na orocenu štednju isplacuju daleko manje, više uzimajuci za razne naknade za vodenje racuna i slicno.

Ono što gradani cesto ne znaju, jest da, ako potpisanim ugovorom o kreditu nisu zadovoljni, od njega mogu, bez obrazloženja, odustati nakon 14 dana od potpisivanja, kao što, prije toga, mogu i moraju inzistirati na tome da im banka omoguci uvid u sve troškove koje ce im kredit, i opcenito vodenje racuna, donijeti.

Kad je u pitanju kupovina robe, kupac ima pravo u jamstvenom roku, ako je proizvod neispravan, od trgovca zatražiti zamjenu proizvoda ili povrat placenog novca. Ne treba se obazirati na "pravila" trgovackih kuca koje dozvoljavaju reklamacije samo tijekom osam dana od kupnje.

Pravo na reklamaciju kupac ima i kad su u pitanju proizvodi na sniženju, osim proizvoda s nedostatkom na koji je trgovac kupca upozorio.


Podijeli: Facebook Twiter