Kredit rješenje izgradnje Medicinske škole


Kako stvari stoje, gradnja Medicinske škole u Puli, nakon sedam dugih godina, ipak kreće. I to vrlo brzo, ako je suditi po prijedlogu proračuna Istarske županije, u kojem je za iduću godinu osigurano 50 milijuna kuna u tu svrhu. Kako piše u prijedlogu, najvažnija nova investicija u proračunu za 2018. i projekcijama za 2019. i 2020. godinu, izgradnja je srednje Medicinske škole Pula čija se vrijednost procjenjuje na 50 milijuna kuna.

Radovi bi se izvodili kroz naredne tri godine, a izvor financiranja je zaduživanje Istarske županije, dok bi pola otplate kredita trebao sufinancirati Grad Pula. Prije nego li se pronašlo ovo rješenje, gradnja se trebala odvijati kroz projekt javno privatnog partnerstva, no to se nije dogodilo. Potom su se razmatrale mogućnosti uređenja škole u nekim objektima stare bolnice u Puli, no i to se na koncu pokazalo neisplativo. Učenici Medicinske škole tako, već sedam godina zaredom, nastavu pohađaju u zgradi biše kirurgije Opće bolnice, koju je županija renovirala s milijun kuna. Nevolja je bila veća, što se zbog tih uvjeta nije mogao povećati standard budućih medicinara, a namjeravala su se otvoriti dodatna usmjerenja.

Stara zgrada Medicinske škole zbog dugogodišnjeg neodržavanja bila je u derutnom stanju, i pokazalo se funkcionalnijim i kvalitetnijim rješenjem zgradu jednostavno srušiti i izgraditi novu. Tako je i bilo. Medicinska škola je tako 2010./2011. godinu započela u zgradi bivše kirurgije. Projekt je bio kandidiran za sufinanciranje iz nekoliko programa Vlade RH te je uvršten u "Katalog projekata javno-privatnog partnerstva Istarske županije", koji je dostavljen Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI). CEI je, pak, proveo cjelokupni postupak javne nabave odabira privatnog partnera za financiranje, projektiranje, izgradnju, opremanje i održavanje školom. Međutim, nije zaprimljena niti jedna ponuda. Tada je sve stalo, i do danas nije bilo pomaka. No, uvrštavanjem gradnje u proračun IŽ poprilično je izvjesno da će se stvari pokrenuti s mrtve točke.

Kako bilo, planirana bruto površina buduće Medicinske škole je čak 4.319 kvadrata. Od dosadašnjih 240-ak učenika, gradnjom nove škole kapaciteti bi se povećali na 450 učenika, odnosno na čak 16 razrednih odjela u jednoj smjeni. Uz postojeće smjerove, otvorila bi se još neka zdravstvena usmjerenja poput zubarskog i sanitarnog tehničara, laboranta, farmaceutskog tehničara, primalja. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter