Kredit podigla 2006., a danas ne zna koliko je dužna

Ilustracija (M. GRACIN)
Ilustracija (M. GRACIN)

U udrugu Franak učlanjeno je 1.637 članova s područja Istarske županije. No, ta brojka će se sigurno povećati s obzirom da se, nakon što je švicarski franak prošli tjedan opet "pušten s lanca", broj članova na razini cijele Hrvatske dnevno povećava za više od 200, kaže Jurica Dobrinić, koordinator pravno-ekonomskog tima u Franku. To u konačnici znači da se povećao broj onih koji dosad možda nisu imali problema s otplatom, no tako vjerojatno neće biti i ubuduće.

Baza početni tečaj

Naš sugovornik s druge strane veli da udruga ne vodi evidenciju o tome koliko je članova blokirano zbog nemogućnosti otplate kredita, koliko ih je zbog toga izgubilo stan te koliko ih je i nakon gubitka nekretnine ostalo dužno.

U Franku su ustrajni u tome da se tečaj franka privremeno zamrzne do donošenja trajne mjere kojom bi se riješili problemi dužnika.

- Zahtijevamo da se izvrši konverzija po početnom tečaju, u trenutku odobravanja kredita, uvede fiksna kamata te vrate preplaćena sredstva po osnovi nezakonito naplaćenih kamata. Također tražimo da se za sve kredite u eurima i kunama utvrde početni parametri po kojima se obračunavaju rate jer smatramo da su ti parametri netransparentni budući da ih banke nigdje ne prikazuju, rekao je Dobrinić. Podsjetio je da bi eventualno prihvaćanje posljednjeg prijedloga ministra Lalovca o smanjenju kamatne stope i nezadiranju u tečaj značilo katastrofu.  Također tvrdi da bi rješenje bila i konverzija kredita u eure ili kune, no pitanje je, veli, bi li bankarski lobi to dopustio.

Puljanka Andrea Melita Raizner jedna je od više desetaka tisuća Hrvata koja je zbog "švicarca" u dužničkom ropstvu. Prije dvije godine, kada je vlastitu priču iznijela u našem listu, izjavila je da joj je rata stambenog kredita zbog jačanja franka i rasta kamatne stope u sedam godina s početnih 4.350 kuna povećana na čak 6.400 kuna, dakle za gotovo 50 posto. Kaže da sve preračunava u eure, pa je tako kazala da je kredit od 95.000 eura, naravno, u "švicarcima", podigla 2006. na rok od 22 godine.

- Od 2006. do sada otplatili smo 434.270 kuna. No, u početku je glavnica bila 703.000 kuna, a danas je 754.000 kune zbog jačanja "švicarca". Kao da nisam otplatila ništa, izjavila je Raizner u ožujku 2013. za naš list. Jučer nam je pak kazala da se nije ništa promijenilo u njenu korist. Stan još uvijek uspijeva otplaćivati, a nakon kolektivne presude u korist dužnika tužila je banku zbog preplaćenih kamata. 

Rješenje u konverziji

- Još nisam ništa riješila. Nisam ostala bez stana jer se "čupam", i nadam se da ga neću izgubiti. Ne znam niti koliko sada dugujem, prije tri godine dugovala sam 113.000 eura. Nisam dobila novu, povećanu ratu jer sam je uspjela platiti po starom tečaju. Voljela bih da se kredit konvertira u eure, ali ne po sadašnjem tečaju, nego onome koji je vrijedio u trenutku odobravanja kredita, kaže prezadužena Puljanka. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter