Kreće prva značajna investicija na Monumentima

Područja Sv. Katarine-Monumenti konačno bi se trebalo početi uređivati (Milivoj MIJOŠEK)
Područja Sv. Katarine-Monumenti konačno bi se trebalo početi uređivati (Milivoj MIJOŠEK)

Grad Pula donio je odluku o osnivanju prava služnosti postavljanja i održavanja gravitacijskog i tlačnog cjevovoda odvodnje sanitarnih otpadnih voda zone Sv. Katarina - Monumenti. Riječ je zapravo o planiranoj trasi odvodnje za budući kompleks na Sv. Katarini - Monumentima koji je tvrtka Kermas Istra d.o.o. iz Vodnjana Danka Končara od države "dobila" u koncesiju, točnije u koncesiju će kada se odrade sve predradnje za realizaciju ovog vrijednog projekta na dijelu područja Brijuni rivijere.

Čekaju se dozvole

Ovakva odluka Grada stiže nakon što je država dala zeleno svijetlo Studiji utjecaja na okoliš za zahvat Nautičko-turističkog kompleksa Sveta Katarina i Monumenti, te će se narednih dana izdati i lokacijska dozvola za ovaj projekt čime će konačno krenuti njegova realizacija.

Još prije koji mjesec Goran Veljović, odvjetnik koji zastupa tvrtku Danka Končara, potvrdio nam je da će, čim se dokumenti usklade, Kermas Istra zatražiti lokacijske i građevinske dozvole te da neće nakon čekati ni minute duže da počnu s radovima, odnosno čim dobiju dozvole počet će kopati.

Na Sv. Katarini planirana je isključivo nautička luka s 400 vezova u moru i 500 na kopnu, dok drugu zonu obuhvaća kamenolom na Monumentima na kojem se namjerava izgraditi nautička luka sa 150 vezova i luka suhog veza sa 665 vezova. Treća zona je turistički kompleks gdje se namjeravaju rekonstruirati postojeći objekti i izgraditi visokorangirani hotel s maksimalno 200 postelja.

Površina marine bila bi 20 hektara, a investitor je, što je ciljanim izmjenama prostornih planova i prihvaćeno, predložio izgradnju bazena, benzinske pumpe, biciklističke staze te novi lungomare, dok bi luka dobila državni značaj. Intencija je otvoriti prostor i Puljanima te osigurati javne sadržaje i nova radna mjesta.

Vojna zona postaje civilna

Osnovni cilj projekta Brijuni rivijera, čije je Sv. Katarina - Monumenti dio, je kvalitetno vrednovanje brijunskog otočja s njegovim priobaljem da bi se formirala prepoznatljiva prostorno-funkcionalna i ambijentalna cjelina.

"Na području Sv. Katarina – Monumenti planirana je izgradnja nautičko-turističkog kompleksa za što je bilo potrebno donijeti ciljane izmjene Generalnog urbanističkog plana i izradu Urbanističkog plana uređenja cijelog područja te izradu Studije utjecaja na okoliš koja je nedavno i prezentirana. Po prihvaćanju studije i izdavanju lokacijske dozvole, potpisat će se koncesijski ugovor i započeti gradnja. Bit će to prva značajnija investicija koja će jednu bivšu vojnu zonu prenamijeniti u civilno područje. Bivša vojna područja za Pulu predstavljaju veliku razvojnu šansu, a naša je intencija staviti ih u funkciju gospodarstva s prvenstvenim ciljem otvaranja novih radnih mjesta i podizanja društvenog standarda građana Pule.", komentirali su nedavno iz Grada Pule.

Inače, država je nakon provedenog natječaja za ovu lokaciju prihvatila ponudu tvrtke Kermas Istra za projekt na Sv. Katarini - Monumenti vrijedan 29,9 milijuna eura, ali se procjenjuje da cjelokupni projekt za obje lokacije vrijedi oko 50 milijuna kuna. Rješenje je izabrano na temelju izrađenog urbanističko-arhitektonskog koncepta s idejnim rješenjem, prema uvjetima iz GUP-a. U gospodarskoj studiji Kermas se obavezao zaposliti oko 160 radnika. Za stalni dio korištenja koncesije pomorskog dobra obvezuje se platiti 2,2 kune po četvornom metru, odnosno godišnje oko 757 tisuća kuna, te 2,1 posto godišnjeg ukupnog prihoda. Prema najavama, u podnajam bi trebale biti dane uslužne djelatnosti u marini kao što su servisi i održavanje, dok bi osnovnu djelatnost tvrtka Kermas obavljala sama. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter