Kreće obnova zgrade ljekarne na Giardinima

Zgrada na Giardinima dobit će novu fasadu (N. LAZAREVIĆ)
Zgrada na Giardinima dobit će novu fasadu (N. LAZAREVIĆ)

Grad Pula, preko Castruma, gradskog trgovačkog društva koje skrbi o mnogim pulskim zgradama, ovog tjedna započinje s obnovom višestambene zgrade na adresi Giardini 14, prvoj od dvanaest zgrada koje je Castrum kandidirao putem javnoga poziva Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o zgradi na Giardinima u kojoj je u prizemlju smještena "glavna" ljekarna, a radove će obavljati pulska građevinska tvrtka Navi Coop d.o.o., specijalizirana za ovu vrstu radova, koja je udovoljila uvjetima provedenog postupka javne nabave.

Ušteda energije 64 posto

Vrijednost investicije iznosi 1,16 milijuna kuna (s PDV-om), a Fond sudjeluje u financiranju obnove s 40 posto, dok će ostatak podmiriti suvlasnici na temelju suvlasničkog udjela. Grad Pula vlasnik je 39 posto zgrade u dijelu gdje se nalazi Centralna ljekarna i Čitaonica kluba umirovljenika, pa ispada da će ostali suvlasnici platiti 21 posto investicije. Riječ o projektu koji podrazumijeva povrat investicije kroz uštedu na troškovima energenta, a planirana energetska ušteda ove investicije iznosi čak 64 posto. Završetak radova predviđen je do Božića.

Castrum je, inače, kandidirao 11 projekata na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada (četiri ili više suvlasnika), te jednu nestambenu građevinu na adresi Sergijevaca 2/Forum 8 (Centar za socijalnu skrb), vrijedan 1,23 milijuna kuna. Svih 12 projekata dobilo je zeleno svijetlo Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, koji će dodijeliti i 1,3 milijuna kuna, od ukupno potrebnih 3,3 milijuna kuna, obnovi Doma za starije i nemoćne Alfredo Štiglić.

Još deset zgrada

- Sada krećemo s obnovom zgrade na Giardinima 14, a za preostalih deset projekata, koje nam je odobrio Fonda, sredstva ćemo dobiti u 2016. godini. Za te projekte slijedi provedba postupka za odabir izvođača radova, a nakon toga koordiniranje osiguravanja sredstava od ostalih suvlasnika, rekao nam je direktor Castruma Aleksandar Matić.

Osiguravanje sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinstvena je prilika suvlasnicima zgrada da uljepšaju izgled svoje građevine, poboljšaju kvalitetu života i smanje troškove. Obnovom se povećava i cijena nekretnina, a sama obnova djeluje i na specijalizirane obrtnike koji izvode radove.

Preostale zgrade za koje će Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dodijeliti sredstva nalaze se na adresama: Tomasinijeva 4, Gundulićeva 7, Kačićeva 6, Baštijanova 2, Sv. Polikarp 7, Splitska 8, Flanatička 12, Rimske centurijacije 9, Vrsarski prilaz 4, Giardini 8 i Giardini 14. Iz popisa je evidentno da se nekoliko nekretnina nalazi u pješačkoj zoni u središtu grada gdje zgrade ionako vape za obnovom. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter