Krece Kukuriku "new deal" od 14,9 milijardi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kroz javno privatno partnerstvo Vlada planira u javnom sektoru izgraditi 381 objekt cija je vrijednost 14,9 milijardi kuna. Taj novi investicijski ciklus predstavio je na jucerašnjoj sjednici Vlade prvi potpredsjednik Radimir Cacic objašnjavajuci da se novi investicijski zamah ne može više oslanjati na proracun i državna sredstva nego se mora ukljuciti privatni kapital.

Najvece investicije, od oko 6,2 milijarde kuna, odnose se na 338 projekata što ih je pripremilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Ministar Željko Jovanovic kazao je da su te investicije nužne jer je prosjecna starost hrvatskih osnovnih škola 43 godine, srednjih škola cak 54 godine, a još uvijek mnoge škole rade u dvije ili tri smjene.

Potpredsjednik Cacic posebno je govorio o kompleksu Vladinih zgrada u okviru višenamjenskog projekta "Sava", priznajuci da je trenutno korištenje Vladinih zgrada potpuno neracionalno. Vlada u Zagrebu koristi prostore na cak 188 lokacija ukupne površine 400.000 cetvornih metara, pri cemu je 320.000 kvadrata u državnom vlasništvu, a 80.000 je unajmljeno, za što se placa 5,3 milijuna eura.

Vlada je predložila i novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji po kojem ce pravo na tu vrstu medicinske pomoci imati bracni parovi i izvanbracni drugovi, ali i žene koje nisu u braku ili izvanbracnoj zajednici. Pritom se to pravo u zakonskom prijedlogu iskljucuje za clanove istospolnih zajednica. Moci ce se oploditi 12 zametaka, od cega se u tijelo žene može unijeti najviše dva zametka, dok se ostatak zamrzava, a troškove cuvanja zametaka do pet godina snosi država. Nakon tog roka zamrznute jajne stanice i zameci se ili poklanjanju parovima koji ne mogu imati djecu ili se uništavaju.

Vlada je donijela i pravila o nagradivanju direktora u javnim poduzecima, koji ce i dalje imati placu od oko 17 tisuca kuna, ali ce u ugovoru s NO-ima moci dogovoriti bonuse i do 80 posto ukoliko podignu dobit ili smanje gubitak poduzeca koje vode.

Direktori ostaju bez bogatih otpremnina koje su dosad ugovarali u visini i do 24 mjesecne place, a NO-ima je dana ovlast da sva ostala prava dogovore u visini prava koja imaju državni dužnosnici. Što znaci da nakon prestanka direktorske funkcije ili nakon smjene mogu dobiti šest placa do novog zapošljavanja te da još šest mjeseci mogu dobivati pola place ako ne pronadu novi posao.


Podijeli: Facebook Twiter