Kreće javni natječaj za obnovu bolnice

Bolnički kompleks izrast će iz dviju najmlađih zdanja (D. ŠTIFANIĆ)
Bolnički kompleks izrast će iz dviju najmlađih zdanja (D. ŠTIFANIĆ)

Danas će se klikom "miša" na Elektroničkom glasniku javne nabave RH najaviti objava međunarodnog javnog natječaja za izbor izvođača rekonstrukcije i dogradnje pulske bolnice. Svečano će se to obilježiti u Ravnateljstvu pulske bolnice, u prisustvu ministra zdravlja Rajka Ostojića, istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, jer je riječ o važnom i županijskom i nacionalnom projektu koji se priprema već desetljećima, a sada konačno poprima stvarne obrise.

Raspisuje se međunarodni natječaj, bira najpovoljniji izvođač građevinskih radova i u krugu stare bolnice, građene prije 118 godina, ovog bi ljeta trebali brujati teški bageri, a za četiri godine Istrani i njihovi gosti trebali bi imati novu bolnicu. Civilna bolnica na brežuljku Sv. Mihovila datira iz 1896. godine, a od 1904. nije samo gradska već ima regionalni značaj.

Opća bolnica Pula kao naručitelj radova sutra upućuje poziv na nadmetanje hrvatskim i europskim građevinskim tvrtkama. Natječaj će biti objavljen u Narodnim novinama i Službenom listu Europske unije, TED-u. Riječ je o zahtjevnom projektu, procijenjene vrijednosti 470 milijuna kuna bez PDV-a, a planirani je rok za dovršetak gradnje 36 mjeseci od uvođenja izvoditelja u posao. Međunarodni natječaj ostaje otvoren 60 dana, nakon čega počinje teći dvomjesečni rok za izbor izvođača radova. Jučer su na svojoj drugoj i završnoj sjednici članovi Povjerenstva za provedbu natječaja utvrdili kriterije natječaja.

Bolnica se gradi dvama kreditima: 300-milijunski kod Erste banke ima i državna jamstva, dok drugih 300 milijuna treba stići iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj koja je, ne dočekavši namjenska sredstva Europske investicijske banke, najavila iz svojih rezervi poduprijeti ovaj pulski projekt. Nakon gradnje, bolnicu treba i opremiti za što je potrebno dodatnih 200-tinjak milijuna kuna, a za skupu medicinsku opremu Županija planira aplicirati na EU-fondove.

Nova bolnica imat će kapacitet od 600 kreveta, ne puno više nego danas, ali u jedno, dvo i trokrevetnim sobama s kupaonicom. Bolnički kompleks izrast će iz dviju najmlađih zdanja u krugu stare bolnice - zgrade ginekologije useljene 1979. i zgrade dijagnostike iz 1992. godine. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter