Kreće izmjena pravilnika o gljivama

Željko Zgrablić (D. ŠIŠOVIĆ)
Željko Zgrablić (D. ŠIŠOVIĆ)

Udruga Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne", koja je u minule dvije godine izradila strategiju razvoja tartufarstva u Istri i prilično se angažirala u pregovorima s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode u vezi reguliranja ove značajne djelatnosti u dolini rijeke Mirne, dobila je svog predstavnika u nedavno osnovanom Povjerenstvu za izradu nacrta prijedloga Pravilnika o mjerama upravljanja i zaštite zavičajnih divljih vrsta i uvjetima njihova korištenja, a dokument kojim će se baviti ovo povjerenstvo u praktičnoj se komunikaciji najčešće naziva Pravilnik o zaštiti gljiva.

U povjerenstvu su zastupljeni predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma, Agronomskog i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta "Ruđer Bošković", Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza, Državnog zavoda za zaštitu prirode te udruge Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne", čiji je predstavnik Željko Zgrablić, inače zaposlen u Centru za općekorisne funkcije šuma u Pazinu. Između 24 člana ovog povjerenstva, Zgrablić je jedini predstavnik iz Istre.

U organizaciji udruge minulih su godina održavani sastanci i radionice među ostalim i s istarskim tartufarima, u cilju što kvalitetnije izrade strategije razvoja tartufarstva u Istri, no na razini državnih zakona i pravilnika ostalo je još dosta neriješenih dvojbi baš što se tiče reguliranja eksploatacije tartufa, primjerice glede termina kad je dozvoljeno njihovo sakupljanje, neadekvatne zastupljenosti pojedinih vrsta tartufa u tim terminima, i slično. Stari pravilnik dopušta sakupljanje crnih tartufa samo u ljetnim mjesecima, a poznato je da jedna gospodarski i gastronomski važna vrsta crnog tartufa, tuber melanosporum, uspijeva u zimskom razdoblju, ali ga dosadašnji hrvatski propisi naprosto nisu priznavali.

Kako je politika modelne šume participativno sudjelovanje u kreiranju regionalnih i nacionalnih politika koje se bave prirodnim resursima, udruga na jednak način kako je pripremala strategiju tartufarstva namjerava kroz radne sastanke i radionice pripremiti svoje prijedloge za izmjenu pravilnika o zaštiti gljiva. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter