Kreće implementacija Jadransko-jonske strategije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska je komisija potvrdila spremnost da već tijekom ove i sljedeće godine izdašnije sudjeluje u financiranju razvojnih projekata na području Jadransko-jonske makroregije, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić, domaćin okruglog stola o implementaciji projekata predviđenih Strategijom EU-a za tu regiju koji je održan u Europskom parlamentu.

- Više od 200 sudionika Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju zainteresiranih za njezinu implementaciju zaista je impozantan broj. Ta Strategija okupila je sveučilišta, gospodarske komore, nevladine udruge kao i gradove i regije čineći razgranatu mrežu dionika koja ima snage pokrenuti realizaciju zajedničkih projekata u području prometa, energetike, zaštite okoliša te poticanja turizma i poduzetništva. S optimizmom gledam na ispunjavanje ciljeva Strategije, na tragu ideje koju smo promovirali prije dva desetljeća. Raduje nas što je Europska komisija potvrdila svoju spremnost da tijekom ove i sljedeće godine sudjeluje u financiranju prvih projekata od važnosti za građane koji žive uz obale Jadranskog i Jonskog mora, izjavio je Jakovčić koji je i glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za Strategiju EU-a za jadransku i jonsku regiju.

Strategija EU za jadransku i jonsku regiju otvara novu perspektivu za razvoj i suradnju četiri zemlje članice (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija), i za zemlje koje još nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Albanija). Tom strategijom Europska unija se opredijelila za aktivno poticanje gospodarskog rasta, zapošljavanja, bolje prometne povezanosti i veće socijalne kohezije u zemljama iz te makroregije. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter