Kreće gradnja kanalizacije i društvenog doma

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić (D. ŠIŠOVIĆ)
Porečki gradonačelnik Edi Štifanić (D. ŠIŠOVIĆ)

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstojeće komunalne i infrastrukturne radova na području mjesnog odbora Nova Vas: radove na izgradnji kanalizacijske mreže koji započinju za petnaestak dana, te uređenje zgrade društvenog doma u Novoj Vasi što će se kandidirati za sredstva iz državnog programa ruralnog razvoja.

Sva kanalizacija za četiri godine

Radovi na izgradnji i proširenju kanalizacijske mreže dio su europskog projekta kojim se u ruralnim dijelovima Poreštine s ukupno 50 milijuna eura financira izgradnja 60 kilometara nove kanalizacije, rekonstrukcija 23 kilometra postojeće kanalizacije, te izgradnja četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, uz nabavu potrebne opreme. Na području Nove Vasi za dva tjedna počet će se graditi kanalizacijski ogranci za naselja Nova Vas, Brčići, Magrini i Blagdanići; u drugoj fazi odnosno u rujnu gradit će se ogranci za naselja Mihatovići i Cancini; dok najduži ogranak, za naselje Stranići, u duljini od 1.800 metara, nije obuhvaćeno ovim projektom ali gradska uprava i za njega priprema projektnu dokumentaciju te će ga kandidirati na "mjeru 7" iz programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. Na isti će način biti rješavana i druga naselja koja nisu obuhvaćena ovim velikim europskim projektom, pa se računa da će u roku od četiri godine kanalizacijski sustav na Poreštini biti dovršen, rekao je gradonačelnik Štifanić.

Prostor za društvena događanja

Osim u Novoj Vasi, tijekom ožujka kanalizacija će se početi graditi i u naseljima Bolnica i Stancija Vergotini, dok će rekonstrukcija postojeće početi na poluotoku Lanterna. U ovim radovima po prvi put će se primjenjivati tehnologija tzv. "mikrotunela" odnosno strojnog kopanja tunela za kanalizacijske cijevi ispod cesta, bez da se ceste raskopavaju i time u vrijeme zaustavlja promet.

Drugi zahvat u Novoj Vasi kojeg je novinarima predstavio gradonačelnik Štifanić izgradnja je društvenog doma u tome mjestu, u objektu bivše i već nekoliko desetljeća derutne i neupotrebljavane stambene zgrade na samom ulazu u mjesto. Zgrada ima površinu od 157,4 četvorna metra, a nakon rekonstrukcije gabariti će joj ostati isti, ali uz drukčiju organizaciju prostora, kojeg će pomičnim stjenkama biti moguće po potrebi dijeliti na više manjih. Namjera je da se i u Novoj Vasi takvim objektom dobije prostor za društvena događanja, radionice, seminare, predavanja, izložbe, te dječje, sportske i rekreativne aktivnosti. Slični prostori primjerice u Varvarima i Baderni imaju mnogo korisnika i bogate programe, a tako će biti i s nedavno uređenim društvenim domom u Kukcima, koji je realiziran vlastitim sredstvima Grada, te radom i sredstvima mještana. No, dom u Novoj Vasi trebao bi se financirati na drugi način, sredstvima iz natječaja "mjere 7" programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, čije se raspisivanje očekuje u listopadu. Pripremne aktivnosti su međutim počele već sada, pojasnio je Štifanić, jer se na taj natječaj mogu kandidirati samo projekti koji imaju kompletnu dokumentaciju uključujući i akt o građenju, pa čak i već provedeni postupak javne nabave. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter