Kreće gradnja ali i optužnice za Barbariga-Dragoneru?

Priobalje od Barbarige do Peroja koje je prodala Općina Vodnjan prije 15 godina i dalje je predmet prijepora
Priobalje od Barbarige do Peroja koje je prodala Općina Vodnjan prije 15 godina i dalje je predmet prijepora

Slučaj prodaje i naknadne urbanizacije 1,1 milijun četvornih metara priobalja od Barbarige do Peroja proteklih je dana dobio svoj epilog nakon 15 godina. Prvo je bivša načelnica Općine Vodnjan Lidia Delton pravomoćno osuđena za zloporabu položaja pri sklapanju tog posla kojim je Vodnjan oštećen za 47,2 milijuna kuna. Nekoliko dana nakon te presude dobili smo informaciju da je novi vlasnik tog zemljišta, Danko Končar, putem svog pravnog zastupnika Gorana Veljovića predao zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole kako bi počeli gradnju golf igrališta u Barbarigi. Ako se čini da su se dva događaja slučajno poklopila, onda će iznenaditi kako se istovremeno dogodio i treći događaj koji ima veze s tim.

Vitasović: Jedva čekamo da krene investicija

Što se događa danas s projektom Barbariga i Dragonera upitali smo Klaudija Vitasovića, vodnjanskog gradonačelnika i Gorana Veljovića, predstavnika tvrtke Danka Končara. Veljović nam je otkrio da su prije nekoliko dana podnijeli gradu Vodnjanu zahtjev za lokacijsku dozvolu za izgradnju golf igrališta te da kada riješe papirologiju kreću s izgradnjom. Međutim, Veljović nije voljan govoriti o rokovima jer se u prošlosti pokazalo kako je niz drugih faktora utjecao na rokove. Vitasović smatra da je velika šteta što već 15 godina tu nije realizirana nikakva investicija.

- Donekle mogu shvatiti problem što su izgubili puno zemljišta zbog arheoloških uvjeta te da sada traže od države da im se da drugo zemljište, do toga, gdje bi oni mogli to nadoknaditi. To im je sigurno vrlo bitno za isplativost čitavog projekta. No, Dragonera nema tih problema i njezina realizacija bi mogla krenuti odmah sada, ali stvar je na investitoru. U Vodnjanu jedva čekamo da krenu s investicijom, veli nam Vitasović.

Proteklih par godina se u javnosti govorilo kako je jednu od tvrtku u projektu Barbariga Končar, ubrzo nakon kupnje, prodao svom poslovnom partneru Rusu Leonidu Rogotovskom iz Sankt Peterburga. Nakon toga je on preprodao prije dvije godine Talijanu Albertu Billiju iz Verone. U namjeri da saznamo što se dogodilo pokušali smo stupiti u kontakt s Bilijem. Međutim, adresa na kojoj je prijavljen registriran je jedan manji smještajni objekt, a u na talijanskim poslovnim stranicama stoji da se bavi trgovanjem nekretninama i daje se naslutiti, iz javnih objava, da je njegova tvrtka propala.

Veljović nam je pojasnio da su prodajom jedne tvrtke, odnosno

Porto Mariccio marina, koju su kasnije preimenovali u Kermas vod dva, prodali samo tvrtku, ali ne i zemljište. Vitasović nam je tome dodao kako nije znao da je to prodanu Rusu, niti zna da je to kasnije prodano Talijanu.

- Ono čime ja raspolažem je to da su odustali od koncesije za marinu u Barbarigi, a što su imali na razdoblje od 25 godina. Kao razlog se navodilo neisplativost jer je rok prekratak. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter