Kreativne skulpture od otpada


Otpad može postati korisna sirovina koju je moguće reciklirati, no od naizgled neupotrebljivog materijala moguće je načiniti kreativna, umjetnička djela. Dokazali su to pučkoškolci s područja Bujštine i njihovi učitelji koji su u školskoj godini 2014./2015. aktivno sudjelovali u kampanji "Izdvoji s(v)e. Fail la differenza". Kampanja je uspješno završena prošlog četvrtka, otvorenjem izložbe učeničkih radova "Skulpture od otpada" u umaškoj Turističkoj zajednici.

Mašta, kreativnost i traženje odgovora na pitanje na koji način ponajbolje iskoristiti otpad bili su vodilje koje su učenike i učitelje likovnoga odgoja potaknule da izrade zanimljive skulpture koje prikazuju maskote njihovih škola ili veličaju ljepote njihovog zavičaja - gradova Umag, Novigrad i Buje te općina Oprtalj, Grožnjan i Brtonigla.

Kampanja o odvojenom prikupljanju otpada "Izdvoji s(v)e. Fai la differenza" počela je 2012. godine na inicijativu umaškog komunalnog poduzeća 6. maj i Zelene Istre. U posljednje četiri godine održane su brojne edukativne i promotivne aktivnosti (plakati, letci, platnene vrećice) te je postavljena vrijedna infrastruktura (zeleni otoci, reciklažna dvorišta, kante za domaćinstva i sl.) koja građanima Bujštine omogućava selektiranje otpada na jednostavan i učinkovit način.

Kampanju koju je Zelena Istra provela u prošloj školskoj godini među polaznicima sedmih razreda osnovnih te trećih razreda srednjih škola, s 114.579 kuna financirali su 6. maj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U godinu dana održano je 45 edukativnih radionica o važnosti odvojenog prikupljanja otpada za učenike nižih i viših razreda osnovnih, odnosno srednjih škola. Osim toga, sve su škole dobile edukativne plakate koji prikazuju procese recikliranja papira, metala, stakla i plastike kako bi školarci naučili da je otpad vrijedna sirovina.

Osmišljene su i edukativne bojanke na hrvatskom i talijanskom jeziku pod nazivom "Otpadnici" da bi učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na kreativan način naučili više o otpadu i sustavu odvojenog prikupljanja. U osnovnim školama održano je međuškolsko natjecanje u prikupljanju starog papira te su podijeljene kutije za prikupljanje papira, ali i vrlo vrijedne nagrade (laptop, digitalna kamera, fotoaparat, setovi lopta za tjelesni odgoj) svima onima koji su aktivno sudjelovali u toj aktivnosti. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter