Kreativna snaga Toma Gotovca i BADco.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW predstavljat ce Hrvatsku na iducem, 54. venecijanskom bijenalu likovne umjetnosti (otvara se 4. lipnja) projektom koji suceljava kreativnu snagu i ideje Toma Gotovca (1937-2010) i kolaborativne izvedbene skupine BADco.

Na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture autorice koncepcije govorile su o tome projektu koji ce na novoj lokaciji u Arsenalu tematizirati pozicioniranje umjetnosti u društvu i medijima, gledanje, politiku pažnje i "odgovornost za sliku".

- Predstavljanje rada Toma Gotovca obuhvaca niz kljucnih strukturalnih i eksperimentalnih filmova te serije fotografija koje su nastajale šezdesetih i sedamdesetih godina. Što nam njegov rad govori u današnjem trenutku? - to je temeljno pitanje koje je odredilo koncept izložbe, istaknula je Ana Devic, napominjuci kako WHW ne želi napraviti retrospektivnu Gotovcevu izložbu nego uspostaviti kriticki okvir za njegova citanja.

Izložba ce biti realizirana u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Zagrebackim kazalištem mladih, na postavu ce suradivati arhitektica Ana Martina Bakic, a oblikovanje vizualnih materijala radit ce Dejan Kršic. Ministarstvo kulture financirat ce nacionalni nastup na ovoj velikoj medunarodnoj smotri suvremene umjetnosti s 960.000 kuna, iznosom ravnim onom kojim je prošle godine pomognut propali ploveci paviljon.

WHW posebno intrigantnima vidi razlicitosti izmedu Gotovca i BADco-a: prvi je zakleti individualac, drugi inzistira na timskoj energiji. Nit koja ih veže je obuzetost procedurom i semantikom gledanja.

Ministar kulture Jasen Mesic istaknuo je da je WHW zaslužio ulogu priredivaca nastupa koja im je povjerena - kustosice Nataša Ilic, Sabina Sabolovic, Ana Devic i Ivet Curlin dokazale su se svojim uspješnim selektiranjem Istanbulskog bijenala i vodenjem Galerije Nova. Kustosice pak odgovaraju da su sretne jer su ovime konacno priznate na domacem terenu, nakon što su vec stekle prepoznatljivost na medunarodnoj sceni.(M. HRGOVIC/Novi list)

WHW i BADco.
Kustoski tim Tko, kako i za koga/WHW cine Nataša Ilic, Sabina Sabolovic, Ana Devic i Ivet Curlin i tijekom protekle dekade afirmirao se u inozemtsvu i u Hrvatskoj brojnim izložbenim projektima.
BADco. je skupina osnovana 2000. u Zagrebu ciju jezgru cine Pravdan Devlahovic, Ivana Ivkovic, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec. Do sada su napravili petnaestak predstava i nastupali, uz ostalo, u isto toliko europskih glavnih gradova.


Podijeli: Facebook Twiter